Antena 3 CNN Actualitate Social Mărturii șocante de la colectivizare: „M-au luat din pat şi m-au scos în ogradă în pumni şi picioare“

Mărturii șocante de la colectivizare: „M-au luat din pat şi m-au scos în ogradă în pumni şi picioare“

1 minut de citit Publicat la 21:03 02 Mai 2017 Modificat la 21:03 02 Mai 2017

Potrivit istoricilor, în perioada comunistă, până la 3.000 de oameni au fost ucişi pentru că au refuzat să predea pământurile la gospodăriile agricole collective, iar alți peste 80.000 au fost arestaţi şi trimiși după gratii, potrivit adevarul.ro.

Instrumentele de teroare erau bandele formate din scursurile satelor, dar şi armata, care a tras în plin, cu tunurile şi mitralierele, în ţăranii revoltaţi. Procesul de colectivizare din România s-a desfăşurat în mai mult etape, în perioada 1949-1962.

Mărturiile perioadei colectivizării au fost cuprinse în numeroase și povestesc cum oamenii au fost torturaţi, umiliţi sau aruncaţi în închisoare pentru că nu voiau să renunţe la bruma lor de pământ.

Gălăţeanul Constantin Vlasie a ajuns la închisoarea din Gherla, „la reeducare”, deşi era încă un copil. A fost arestat în patra zi după Paşti, pe 27 aprilie 1949, cu 17 zile înainte să intre la Bacalaureat.

„Tatăl meu a fost închis pe motiv că era chiabur şi că făcea parte din Partidul Naţional Ţărănesc. Mama a fost condamnată la 52 de zile de închisoare pentru sabotaj. Fratele meu a fost inchis la Jilava pe motiv că nu a denunţat un coleg de facultate care frecventa librăria «Americana»”, a povestit fostul deţinut politic.

Şi Ion Radu îţi aminteşte despre torturile la care a fost supus la colectivizarea din comuna gălăţeană Cudalbi, deşi singura lui vină a fost cea că n-a vrut să predea cele patru hectare de pământ pe care le avea.

„M-au luat de acasă. Era pe 2,00 noaptea, în  aprilie 1957. Au izbit cu umărul în uşă şi au intrat peste noi: eu, nevasta mea şi cei trei copii micuţi. M-au luat din pat aşa cum eram şi m-au scos în ogradă în pumni şi picioare. M-au bătut numai în cap până am uitat cum mă cheamă. Mi-a luat un an să-mi reamintesc”, a povestit bătrânul.

Judeţul Galaţi a ajuns să trimită torționari şi în alte judeţe, iar printre securiştii care s-au evidenţiat în acest fel a fost Gheorghe Boştină, fost locţiitor pentru pază şi regim la Penitenciarul Galaţi între anii 1957-1960.

La vremea aceea Vrancea ţinea de Regiunea Galaţi, iar anchetele se desfăşurau în judeţul vecin.

Etichete: marturii
Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole