Antena 3 CNN Actualitate Mărturii exclusive de pe linia frontului. Cum au ajuns avocaţi şi bancheri să fie soldaţi de bază în armată | Corespondenţă specială Antena 3 CNN

Mărturii exclusive de pe linia frontului. Cum au ajuns avocaţi şi bancheri să fie soldaţi de bază în armată | Corespondenţă specială Antena 3 CNN

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 19:11 01 Mar 2023 Modificat la 19:15 01 Mar 2023

Mai exact, Ucrainenii au țintit o bază aeriană din Yeysk, acolo unde sunt staționate avioanele de război, printre care și Suhoi SU-34. Aici ar fi fost trimisă o dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune.

De asemenea, trei drone au vizat regiunea rusă Belgorod. Acestea atacuri au fost raportate și în Adygea, acolo unde s-ar afla și unul dintre buncărele lui Vladimir Putin.

Mai mult decât atât, o dronă s-a prăbușit în apropierea satului Gubastovo, situat la 100 de km de Moscova. Informația vine chiar de la guvernatorul regiunii Moscova.

Drona viza ceea ce el a numit infrastructura civilă, ulterior confirmată fi o instalație de gaz operată de compania de stat Gazprom.

Echipa Antena 3 CNN, Cristi Popovici şi Costi Pahonţu, se află acum în zona Nicolaev - Odessa, Ucraina, şi vine cu informaţii de ultimă oră cu privire la răspunsul Rusiei după acest val de atacuri.

"Suntem în zona Nicolaev - Odessa  în acest moment, practic pe linia pe care Rusia vrea să creeze un pod terestru către Transnistria, acolo unde rușii un depozit extrem de important de muniție care poate să-i ajute să-și refacă stocurile de armament, depozit care însă le-ar prinde bine și ucrainienilor care așteaptă muniție pe front pentru a ține în continuare linia.

Citeşte şi: Echipa Antena 3 CNN, imagini în exclusivitate dintr-o misiune pe frontul din Ucraina: "Se aud bombardamente"

Oficialii ruși susțin că Ucraina a masat personal și echipament militar în apropierea Transnistriei, afirmând că există o desfășurare de poziții de tragere, de artilerie, dar și o creștere fără precedent a zborurilor dronelor deasupra teritoriului.

Ucrainienii confirmă parțial aceste informații. Șefa centrului de presă al Forțelor de Apărare din sud spune că Ucraina a plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria un număr adecvat de trupe pentru a preveni un eventual atac al armatei ruse.

Sunt bombardamente constante în această zonă, în special în regiunea Herson, pe unde am fost și noi astăzi. Acolo nu mai sună alarmele, pentru că bombardamentele sunt zilnice.

În tot acest timp, militarii ucrainieni așteaptă întăriri pentru a-i putea respinge în continuare pe ruși și, eventual, pentru a lansa ofensivă de recuperare a teritoriilor anexate de Federația Rusă. Am filmat și noi alături de acești militari", a spus Cristi Popovici, trimis special Antena 3 CNN în Ucraina.

Imagini în premieră de pe frontul de luptă, dintr-o misiune reală

Eroii acestui război nu corespund imaginii tradiționale de militar dur, de soldat de profesie, ci sunt simpli civili care au decis să-și apere țara cu arma în mână.

"Nu, nu suntem soldați profesioniști. Eu eram un om de afaceri", spune un soldat voluntar ucrainean.

Cu toate acestea, războiul e obligat să învețe cum să folosească o armă și ce tactici să adopte și la un an de la debutul invaziei rusești, au devenit luptător de temut. Însă prețul plătit este uriaș.

"Am învățat cum să distrugem tancurile ruseşti, cum să distrugem transportoarele blindate de personal, cum să folosim diferite tipuri de arme dar, din nefericire, nu am învățat să ne pierdem camarazii", spune un soldat voluntar ucrainean.

Citeşte şi: Mărturii teribile ale militarilor care luptă în Ucraina | Voluntar român, despre tactica lui Putin: "Nu îi pasă câţi mor, este un măcel uşor, continuu"

Presiunea armatei ruse este continuă, dar nu și constantă. A scăzut în intensitate în ultimele luni, pe măsură ce ucrainenii au distrus linii de aprovizionare și depozite de armament.

Chiar și așa, nevoia de arme moderne este urgentă pentru soldații care își apără țara.

"Avem nevoie de mai multe arme, mai multe piese de artilerie, mai multe avioane", mai spun soldații ucraineni.

Echipa Antena 3 CNN, Cristi Popovici și Costi Pahonțu a participat alături de soldații ucraineni la o misiune reală, în premieră pentru o televiziune din România.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole