Antena 3 CNN Emisiuni În fața națiunii Mărturii cutremurătoare din dosarul Căminelor Groazei. Martor: "Patroana m-a rugat să iau acasă 30 de pacienţi ca să scăpăm de control"

Mărturii cutremurătoare din dosarul Căminelor Groazei. Martor: "Patroana m-a rugat să iau acasă 30 de pacienţi ca să scăpăm de control"

Discuțiile și declarațiile din dosarele referitoare la cum se aranjau verificările instituțiilor la centrele pentru persoane cu dizabilități sunt cutremurătoare. Iată ce arată stenogramele în dosarul Căminelor Groazei. 

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Apar noi mărturii şi declarații cutremurătoare din dosarul Căminelor Groazei, acolo unde zeci de bătrâni au avut parte de tratamente inumane şi condiţii de trai greu de descris.

"Cristina şi avocata inițial ne prezenta un contract de muncă încheiat pentru 8h/zi, şapte zile/săptămână pe care îl semnam, după care rupea contractul respectiv și împreună cu avocata ne punea să semnăm un alt contract în care se prevedea că lucrăm două sau 4h/zi, şapte zile/săptămână pentru a se acoperi în cazul controalelor de la ITM. Ne spunea că atunci când avea controale de la ITM, le dădea șpagă. În februarie erau internați 80 de pacienți, 30 pacienți particulari și 50 pacienți de la Bălăceanca.

Când au venit diferite controale de la ITM, etc, a luat din pacienți noaptea fie la Bălăceanca, fie în casa pe care ea o închiria. M-a întrebat și pe mine dacă pot să îi țin în casa la mine pe pacienții de la centrul respectiv 30 de persoane. I-am spus că nu pot să facă așa ceva pentru că nu am spațiu", este declarația stupefiantă a unui martor care a lucrat în casa Cora, situat în localitatea Voluntari, județul Ilfov.

Citeşte şi: Ministrul de Interne, în urma controalelor la Căminele Groazei: "13 centre închise, 24 depistate fără licență"

De aici, anchetatorii și salvatorii au scos pe 4 iulie 46 de persoane, în general oameni cu grave probleme psihice. În celelalte două centre, eliberate tot pe 4 iulie, anchetatorii au găsit alte 52 de suflete, oameni chinuiți, mulți dintre ei clienți vechi ai centrelor de plasament, centre pentru persoane cu dizabilități sau pacienți ai Spitalului Bălăceanca sau chiar Săpoca. Oameni cu probleme serioase, mulți un pericol pentru ei și pentru cei din jur.

Persoane agresive și declarate iresponsabile, pentru care statul plătea peste 5.000 lei pe lună, fără TVA, centrelor respective ca să-i îngrijească. În astfel de cazuri, asistența se face de unu la unu, tocmai din acest motiv, astfel de locuri de îngrijire, fie ele și private, funcționează cu o schemă de personal mult mărită și cu angajați specializați.

Citeşte şi: Salvarea bătrânilor din Căminele Groazei se transformă într-un nou dezastru

Subiecte în articol: Căminele Groazei
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile