Antena 3 CNN Politică Mărturia lui Tokes Laszlo în fața procurorilor. Schema complotului din timpul Revoluției din 1989

Mărturia lui Tokes Laszlo în fața procurorilor. Schema complotului din timpul Revoluției din 1989

1 minut de citit Publicat la 10:44 24 Feb 2017 Modificat la 10:44 24 Feb 2017

Pastorul reformat Tokes Laszlo a fost audiat de procurorii militari în dosarul Revoluției din 1989. Tőkés, în prezent membru al Parlamentului European și președinte al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, a fost citat în calitate de martor pentru ziua de 20 februarie la Parchetul Militar din București, fiind  audiat de către trei procurori despre rolul pe care l-a avut după data de 22 decembrie 1989, data venirii la putere a regimului Iliescu, se arată într-un comunicat de presă al europarlamentarului.

"Europarlamentarul este de acord cu organele de anchetă: după fuga cuplului Ceaușescu evenimentele s-au derulat în baza unui plan dinainte lucrat, având ca scop principal legitimarea noii conduceri instalate în fruntea statului. Întrebările procurorilor militari s-au referit la perioada 22–30 decembrie, respectiv formarea și acțiunile din primele zile ale Frontului Salvării Naționale (FSN), în această perioadă înregistrându-se un număr mai mare de victime decât în timpul manifestărilor ce au dus la căderea dictaturii. Se știe că în consiliul de conducere al acestui for au fost cooptați câțiva disidenți ai fostului regim, precum și persoane emblematice ale revoltei anticomuniste, precum fostul preot reformat din Timișoara, László Tőkés, dar el – după cum a relatat și procurorilor – nu s-a aflat niciodată în situația de decident. Prin invitația sa sporadică în această perioadă la București, Ion Iliescu și apropiații au urmărit doar legitimarea noii puteri. „Consiliul FSN a avut un rol formal, deciziile operative fiind luate de Ion Iliescu și cercul restrâns din jurul lui, ei purtând în consecință răspunderea pentru aceste decizii, de fapt ei fiind aceia, care au condus țara în aceea perioadă. Eu eram la vremea aceea de prea bună credință, am susținut așa zisul guvern revoluționar” – declara  dl. Tőkés, caracterizând astfel atmosfera însuflețitoare de după căderea dictatorului.

Fostul episcop a subliniat: „Prezența mea printre membrii CFSN s-a dovedit a fi una formală, de vitrină, instrumentată de echipa lui Ion Iliescu, și nu a durat mult. După ce Doina Cornea a părăsit consiliul în ianuarie 1990, a început și înlăturarea mea prin omisiune. Am căzut în dizgrație definitivă după evenimentele de la Târgu-Mureș din martie 1990, când –fiind invitat în Statele Unite și Canada – le-am prezentat pe acestea așa cum s-au întâmplat de  adevăratelea, întâlnindu-mă și cu președintele George W. Bush. Ion Iliescu a lansat atunci la adresa mea acuzația separatismului.”

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole