Antena 3 CNN Actualitate Justiție Marton Arpad, deputat UDMR: Voi face amendamente legislative la răspunderea penală şi pensionarea magistraţilor

Marton Arpad, deputat UDMR: Voi face amendamente legislative la răspunderea penală şi pensionarea magistraţilor

2 minute de citit Publicat la 17:38 10 Noi 2017 Modificat la 17:38 10 Noi 2017

Deputatul UDMR Covasna, Marton Arpad, a declarat, vineri, că va face o serie de amendamente la legile justiţiei, două dintre acestea vizând răspunderea penală şi pensionarea magistraţilor. 

Marton Arpad a precizat, într-o conferinţă de presă, că una dintre propunerile existente în proiectul de modificare a legilor justiţiei vizează obligativitatea statului român de a se îndrepta împotriva magistraţilor pentru recuperarea prejudiciilor provocate prin eroare judiciară, în condiţiile în care textul actual prevede doar posibilitatea de a face acest lucru, iar, în opinia sa, ar trebui introdus în lege un articol care să atragă şi răspunderea penală a acestora pentru ''malpraxis''. 

''România plăteşte sume enorme de ani de zile (despăgubiri pentru erori judiciare - n.r), dar niciodată nu s-au recuperat. (...) Noua lege spune că, de acum încolo, statul în mod obligatoriu trebuie să se îndrepte împotriva magistraţilor în astfel de cazuri. (...) Ceea ce eu văd că ar trebui, şi aici o să depun un amendament, este să introducem şi răspunderea penală în cazul acelor fapte dacă ele au gravitatea (...). Deci să introducem un aliniat prin care să spunem că dacă această pagubă este pricinuită de gravă neglijenţă sau cu intenţie de către magistratul respectiv să se declanşeze şi procedura penală pentru abuz în serviciu. Şi cum o fi definit abuzul în serviciu pentru alţii, aşa să răspundă şi magistratul. Aşa ar fi corect'', a declarat deputatul covăsnean. 

Potrivit acestuia, prin al doilea amendament va propune ca magistraţii pensionaţi după 25 de ani de activitate, care vor să revină la muncă, să nu poată cumula pensia cu salariul până când nu împlinesc vârsta legală de pensionare stabilită de lege. 

''În lega actuală, un magistrat poate solicita să fie pensionat după o activitate de 25 de ani, având o pensie calculată la 80% din ultimul venit. Tot conform legii actuale, magistratul respectiv, dacă doreşte şi dacă e nevoie de el, poate să rămână în continuare în magistratură, situaţie în care îşi cumulează salariul cu pensia. (...) Eu zic că un pensionar dacă lucrează în continuare e justificat să primească şi salariu şi pensie numai dacă a ajuns la vârsta de pensionare. Adică nu la 52 de ani (...). Să aleagă dacă rămâne în activitate sau merge în pensie. Dacă alege să rămână, nu e nicio problemă, rămâne dar nu primeşte pensie, iar când ajunge la 65 de ani va primi şi pensia. Dacă, într-adevăr, e epuizat după 25 de ani de magistratură şi doreşte să stea acasă, să aibă acest drept, dar dacă se vede în putere şi vrea să lucreze în continuare atunci să aştepte pensia până la 65 de ani, ca toată lumea. (...) Astea este propunerea mea şi mă ţin de ea'', a mai spus Marton Arpad. 

Sursă: Agerpres
Etichete: legile justitiei
Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole