Antena 3 CNN Life Mărțișorul, dăruit să aducă belșug și noroc. Ce semnifică șnurul alb-roșu și de ce este bine să fie legat de ramura unui pom

Mărțișorul, dăruit să aducă belșug și noroc. Ce semnifică șnurul alb-roșu și de ce este bine să fie legat de ramura unui pom

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:00 01 Mar 2024 Modificat la 09:43 01 Mar 2024

Mărțișorul este un simbol foarte important în tradiția populară românească, fiind asociat cu bucuria venirii primăverii.

Deși originile mărțișorului nu sunt clar cunoscute, cert este că acest talisman a avut de la început menirea de a purta noroc și de a simboliza renașterea naturii.

Se crede că sărbătoarea mărțișorului a fost cultivată de romani, care dedicau prima zi a primăverii lui Marte, zeul războiului și protectorul agriculturii.

Astfel, culorile mărțișorului sunt asociate cu pacea (albul) și sângele vărsat în război (roșul).

În cultura populară românească, albul și roșul simbolizează lupta primăverii cu iarna.

Potrivit unei legende, în prima zi a lunii martie, Primăvara a zărit sub zăpadă un ghiocel. Aceasta a încercat să îndepărteze zăpada de pe ghiocel, însă Iarna a zărit-o și a chemat gerul să omoare floarea.

În acel moment, Primăvara a protejat ghiocelul cu mâinile ei, însă s-a rănit în niște mărăcini. O picătură de sânge a căzut peste floare, iar toată zăpada s-a topit. 

De asemenea, albul mai simbolizează pacea și sănătatea, în timp ce roșul este asociat cu emoția și iubirea.

În timpul cercetărilor arheologice efectuate în România au fost găsite diferite obicte asemănătoare mărțișoarelor, fiind vorba despre pietre vopsite în alb și roșu, despre care se crede că erau purtate la gât.

De altfel, în trecut, în Moldova și Bucovina, mărțișoarele erau realizate din monede din aur sau argint, legate cu  un șnur împletit din ață albă și roșie.

Fetele purtau mărțișorul la gât timp de 12 zile, apoi îl prindeau în păr și îl păstrau astfel până la înflorirea pomilor, când îl legau de o creangă.

De ce se leagă mărțișorul de ramura unui pom?

Potrivit tradiției populare, mărțișorul trebuie să fie purtat până la sosirea păsărilor călătoare sau până la înflorirea pomilor. 

Șnurul mărțișorului trebuie să fie prins apoi de ramura unui pom fructifer, astfel încât să aducă belșug și roade bogate.

Se mai spune că dacă ne punem și o dorință în timp ce atârnăm mărțișorul de pom, aceasta se va împlini imediat.

În Transilvania, mărțișoarele sunt puse la uși, la ferestre sau sunt legate de coarnele animalelor, astfel încât să alunge spiritele rele.

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole