Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, a anunţat că în acest an şi-a fixat şi o provocare fizică, precizând că vrea să alerge aproape 600 de kilometri şi invitându-i pe utilizatorii reţelei de socializare să i se alăture în această iniţiativă, pentru a avea parte de un an 2016 sănătos.
"Voi alerga 365 de mile (peste 587 de kilometri, n.r.) şi mi-ar plăcea să mi se alăture în această iniţiativă cât mai mulţi oameni din comunitatea aceasta (Facebook, n,r,)", a anunţat, luni, Mark Zuckerberg, pe contul său de pe reţeaua de socializare.
El a amintit că 2015 a fost anul în care a citit cărţi, fiind foarte amuzant să citească, alături de oameni din toată lumea, volume pe care le-a anunţat pe o pagină de Facebook dedicată acestei iniţiative, pe care a denumit-o "A Year of Books".
Totodată, Mark Zuckerberg a spus că provocarea sa fizică din acest an va purta denumirea "A Year of Running", în acest sens fiind creat şi un grup public pe Facebook. Pe acest grup, Zuckerberg va publica în mod curent informaţii despre modul în care a progresat în această iniţiativă.
Mark Zuckerberg a mai spus că deşi numărul de kilometri pe care şi l-a propus să îl alerge în acest an este destul de mare, nu reprezintă totuşi "o cifră nebunească". "Este vorba de o milă (aproximativ 1,6 kilometri, n.r.) pe zi şi care, într-un ritm moderat, poate fi străbătută în mai puţin de 10 minute de alergare pe zi", a spus acesta, precizând că 2016 va fi un an dedicat eforturilor de a se menţine sănătos.
Pe de altă parte, în acest an, Mark Zuckerberg va avea şi o provocare intelecturală, pe care a anunţat-o duminică, tot pe pagina sa de Facebook.
Astfel, antreprenorul american vrea să creeze în 2016 o formă de inteligenţă artificială care să funcţioneze ca un majordom, a cărui misiune va fi aceea de a administra chestiunile gospodăreşti şi de a-l asista pe creatorul reţelei de socializare Facebook în activităţile sale profesionale.
"Vă puteţi gândi la el ca la un fel de Jarvis din seria «Iron Man»", a scris Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, referindu-se la programul computerizat cu rol de majordom ce apare în revistele de benzi desenate Marvel şi în filme realizate pe baza acestora.
Zuckerberg va începe să lucreze la noul proiect prin explorarea tehnologiilor existente. Apoi, va începe să "înveţe" noul program informatic să îi recunoască vocea, pentru ca "majordomul" să înveţe să controleze toate chestiunile gospodăreşti, precum luminile, temperatura şi volumul televizoarelor şi aparatelor audio-video din locuinţa sa.
Fondatorul platformei Facebook intenţionează, de asemenea, să îl înveţe pe "robotul-majordom" să recunoască chipurile prietenilor săi atunci când aceştia sună la uşă şi să permită accesul lor în locuinţă. Robotul-asistent va analiza şi diverse baze de date pentru a-l ajuta pe Zuckerberg în activităţile sale profesionale.
"Aceasta va fi o provocare intelectuală amuzantă, voi face acest program de codificare pentru mine însumi", a adăugat Mark Zuckerberg. "Abia aştept să împărtăşesc cu voi ceea ce voi învăţa pe parcursul acestui an", a mai spus acesta.
Planurile privind lansarea acestui robot-majordom vin în contextul în care Mark Zuckerberg a devenit, la sfârşitul anului trecut, tată, după ce soţia lui, doctorul Priscilla Chan, a născut o fetiţă, care a primit numele Max. La momentul respectiv, Mark Zuckerberg a anunţat că îşi va petrece o perioadă acasă, în defavoarea sediului Facebook, pentru a putea fi alături de familia sa.
Lecturarea a două cărţi pe lună şi învăţarea dialectului mandarin al limbii chineze se numără printre celelalte provocări personale în care s-a lansat CEO-ul Facebook în ultimii ani, la începutul lunii ianuarie.
Mark Zuckerberg este în prezent unul dintre cei mai tineri şi de succes oameni de afaceri din lume, având o avere estimată de Forbes la 45,7 miliarde de dolari.
Facebook este cea mai mare reţea de socializare din lume, având 1,49 de miliarde de utilizatori activi în fiecare lună.