Antena 3 CNN Externe CNN: Mark Rutte, viitorul lider al NATO, știe cum să se descurce cu Trump, dar va fi capabil să-l țină în frâu?

CNN: Mark Rutte, viitorul lider al NATO, știe cum să se descurce cu Trump, dar va fi capabil să-l țină în frâu?

de Andreea Ştefan    |   

În timp ce NATO se pregătește să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare la summitul din această săptămână de la Washington, alianța se pregătește, de asemenea, să primească primul său nou lider din ultimul deceniu: pe Mark Rutte, un om cu experiență în relațiile cu fostul președinte Donald Trump, despre care mulți speră că poate menține alianța unită în fața unui șir de provocări, inclusiv o potențială a doua președinție Trump, notează CNN.

Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a fost selectat oficial ca viitor secretar general al NATO la sfârșitul lunii iunie și își va începe activitatea la 1 octombrie. El îi ia locul lui Jens Stoltenberg, șeful de lungă durată al NATO, care a condus alianța din 2014.

Diplomații și oficialii care au vorbit cu CNN au declarat că Rutte este văzut ca un constructor de consens.

„El este într-adevăr un oficial politic experimentat, iar acest lucru este esențial pentru a menține coeziunea alianței", a declarat un oficial european.

Rutte este, de asemenea, văzut ca o persoană care poate lucra cu oricine va fi ales președinte al SUA, au declarat oficialii pentru CNN, iar unii speră că relația din trecut a lui Rutte cu Trump l-ar putea descuraja pe fostul președinte să submineze alianța dacă va fi reales.

Fostul președinte a criticat public alianța în timpul primului său mandat și a făcut-o din nou recent în campania electorală, mergând chiar până la a sugera Rusiei „să facă ce naiba vrea" membrilor care nu îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare. Poziția lui Trump din timpul campaniei electorale, potrivit căreia susținerea sa pentru NATO ar fi condiționată, a stârnit îngrijorări în comunitatea internațională.

„Lui Trump îi plac oamenii care vor riposta, mai ales dacă o fac într-un mod foarte respectuos", a declarat Pete Hoekstra, ambasadorul lui Trump în Țările de Jos.

Într-o întâlnire în care Trump vorbea despre „deficitul comercial", își amintește Hoekstra, Rutte a replicat, „cu zâmbetul pe buze", că trebuie într-adevăr să abordeze deficitul comercial dintre SUA și Țările de Jos.

„A fost doar un mod foarte politicos, ușor umoristic de a-l trata pe Trump, iar Trump a apreciat acest lucru", și-a amintit Hoekstra pentru CNN. A fost un „Touche, Rutte, m-ai prins"", spune Hoekstra.

Cu toate acestea, doar pentru că fostul președinte și Rutte „au o bună relație de lucru ... pentru că se plac cu adevărat”, nu înseamnă că Trump va fi descurajat să își urmeze „agenda”, a spus Hoekstra.

Fostul ambasador a susținut că „Trump nu a fost niciodată împotriva NATO”, ci mai degrabă „a fost împotriva unui NATO pe care europenii nu îl susțineau”, făcând referire la faptul că multe țări europene la acea vreme nu contribuiau cu 2% din PIB-ul lor la apărare.

„Nu este un supererou”

Un diplomat european a declarat pentru CNN că Rutte „cu siguranță nu este un supererou”, menționând că „cineva poate încerca să îl mulțumească pe Trump, dar nu să îl păcălească, așa că, în cele din urmă, ceea ce contează în cazul NATO este o acțiune reală și, cel mai important, bani reali”.

Un înalt oficial NATO a declarat că „mulți aliați sunt îngrijorați” de perspectiva unei realegeri a lui Trump, „dar povestea este pozitivă”. Douăzeci și patru din cei 32 de aliați îndeplinesc obiectivul de cheltuieli de 2%; șase cheltuiesc peste 3%.

„Nu suntem încă acolo, dar este mai bine decât atunci când Trump a plecat”, a declarat oficialul pentru CNN.

Rutte nu a fost lăudat doar datorită experienței sale cu Trump. El a fost văzut ca o persoană care ar putea obține sprijinul tuturor celor 32 de membri ai alianței, realizând un echilibru între Europa de Est și Europa de Vest în parte datorită poziției sale „de mijloc" privind războiul din Ucraina.

Statele membre NATO se vor uita la el pentru a menține unitatea alianței pe măsură ce războiul se prelungește - cu puține semne de victorie diplomatică sau militară rapidă pentru Kiev - precum și în chestiuni precum contracararea amenințării din partea Chinei, creșterea producției de arme și inovarea în domeniul cibernetic.

Diplomații și oficialii care au vorbit cu CNN au subliniat mandatul lui Rutte ca cel mai longeviv prim-ministru al Olandei - o funcție pe care a părăsit-o la începutul lunii iulie după 14 ani.

„El a trebuit să gestioneze diverse guverne de coaliție în democrația parlamentară din țara sa, ceea ce cu siguranță nu este o sarcină ușoară”, a declarat un oficial american.

Un fost diplomat american de rang înalt l-a descris ca fiind „un politician foarte bun care înțelege să construiască coaliții și consensuri, ceea ce va însemna totul”.

Rutte a fost considerat în general candidatul principal la succesiunea lui Stoltenberg în acest an și a fost susținut rapid de SUA.

Potrivit oficialului american, președintele Joe Biden chiar l-a încurajat pe Rutte să candideze pentru funcția de secretar general în urmă cu aproximativ un an și jumătate, când Stoltenberg era pregătit să demisioneze, dar Rutte a semnalat că nu este interesat la acel moment.

Biden îl place personal pe Rutte, se înțeleg bine, iar președintele SUA consideră că împărtășesc aceleași valori, a declarat oficialul pentru CNN. Cei doi privesc provocarea din partea Chinei într-un mod similar, iar Biden a fost „foarte impresionat de angajamentul său de a sprijini Ucraina încă de la început” și de înțelegerea imediată a mizelor războiului din Ucraina.

„Rutte a fost foarte realist printre liderii europeni pentru o lungă perioadă de timp cu privire la cine este exact Putin”, a spus oficialul.

Subiecte în articol: Mark Rutte NATO Donald Trump
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile