Mark Rutte, cel mai longeviv premier olandez, este susținut oficial de Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania. Numirea acestuia ar putea fi împiedicată însă de Ungaria care a anunțat oficial că nu îl va susține.
"Cu siguranță nu putem sprijini alegerea în funcția de Secretar General NATO a unei persoane care a vrut să îngenuncheze forțat Ungaria" a declarat ministrul de externe ungar.
Guvernul Orban s-a certat cu Rutte în urmă cu doi ani.
Jurnalist: Premierul danez, Mark Rutte, a declarat că țara dvs. nu mai are loc în Uniunea Europeană. Care este reacția dvs. la asta? Acuzația vine de la o țară fondatoare a Uniunii Europene, cu una dintre cele mai mari economii.
Péter Szijjártó: Da, Mark Rutte suferă de o ungarofobie foarte serioasă.
Poziția Ungariei este importantă pentru că, pentru alegerea noului secretar general, este nevoie de consens între toate statele membre.
Cine ar putea fi de partea lui Klaus Iohannis
Important de spus este faptul că, de ieri până azi, niciun stat nu a anunțat oficial că îl susține pe Iohannis.
De partea lui Klaus Iohannis ar putea fi chiar cei care nu îl vor pe Rutte. De exemplu Ungaria sau Estonia şi mai multe ţări de pe flancul estic al NATO care consideră că Estul ar trebui să dea noul lider al NATO.
Premierul estonian a şi făcut glume pe seama lui Rutte, mai ales că Olanda nu a atins pragul de 2% din PIB pentru apărare iar Mark Rutte ar fi al patrulea secretar general NATO din Olanda, dacă va fi ales.
”A fost o glumă pe care am auzit-o zilele trecute. Și era așa: Următorul secretar general ar trebui să fie dintr-un ”nou stat membru”, ”nou” fiind de 20 de ani în NATO, ar trebui să fie dintr-o țară care a cheltuit două procente din PIB pentru apărare și ar fi frumos dacă ar fi femeie. Așadar, logic, secretarul general va fi Mark Rutte.