Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a avertizat, luni, că pacea în Ucraina nu va fi de durată dacă acordul privind încheierea războiului va fi pe placul Rusiei, Chinei, Coreei de Nord şi Iranului, avertizând că un pact care ar satisface doar interesele acestor ţări ar „deschide calea instabilităţii globale”.
„Pacea nu va dura dacă războiul se încheie cu un acord în care Putin, Xi Jinping, Kim Jong-un şi regimul de la Teheran bat palma, simţindu-se puternici.
Un acord cu privire la Ucraina care serveşte interesele lor deschide calea instabilităţii globale”, a declarat Rutte în timpul unei audieri în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe şi a Subcomisiei pentru securitate şi apărare din Parlamentul European.
Rutte a subliniat că pacea „poate dura doar dacă Ucraina vine la masa negocierilor de pe o poziţie de forţă”, iar, pentru aceasta, guvernul de la Kiev are nevoie de „ajutor continuu din partea aliaţilor, de mai multe arme şi mult mai repede, astfel încât să se poată apăra mai bine şi să negocieze un acord bun pentru Ucraina, pentru Europa şi lume.
La reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de săptămâna trecută din Germania, „Statele Unite şi aliaţii europeni au anunţat acordarea de asistenţă suplimentară Ucrainei”, a amintit secretarul general al NATO, calificând drept „vitale” aceste contribuţii suplimentare. Aliaţii din NATO trebuie să furnizeze mai mult, iar sprijinul UE rămâne esenţial, a spus el.
„Viitorul securităţii europene şi globale depinde de rezultatul războiului în Ucraina. Cu toţii ne dorim ca acest război să se termine, dar, înainte de toate, ne dorim o pace durabilă”, a mai spus Mark Rutte.
„Nu ştiu cum sau când se va încheia războiul, dar ştiu că pacea nu va dura dacă Putin îşi va atinge scopul în Ucraina, pentru că atunci va continua.
El a ameninţat că va declanşa războaie în trecut şi le-a declanşat: Georgia în 2008, Ucraina în 2014 şi, din nou, în 2022, care este următoarea ţintă?”, a afirmat el.
În acelaşi timp, secretarul general al NATO a recunoscut că este „profund îngrijorat” de situaţia securităţii în Europa.
„Nu suntem în război, dar nu nici într-o perioadă de pace. Vestea bună este că ştim ce trebuie să facem pentru a ne proteja oamenii şi modul de viaţă acum şi pe termen lung; trebuie doar să facem aceasta”, a continuat el.
În acest sens, Mark Rutte a mai vorbit și de necesitatea de a investi mai mult în apărare şi de a produce mai multe capacităţi, de a consolida rezilienţa societăţilor şi a infrastructurilor critice şi de a menţine şi intensifica sprijinul pentru Ucraina „pentru a schimba traiectoria războiului şi pentru a preveni alte agresiuni din partea Rusiei în viitor”.