Antena 3 CNN Actualitate Social Marius Pieleanu, despre declaraţia lui Raed Arafat: "Trebuie să fie foarte atent la ce vorbeşte. Nu panicăm sub nicio formă oamenii"

Marius Pieleanu, despre declaraţia lui Raed Arafat: "Trebuie să fie foarte atent la ce vorbeşte. Nu panicăm sub nicio formă oamenii"

Iulia Gorgorin
2 minute de citit Publicat la 21:21 14 Mar 2022 Modificat la 21:26 14 Mar 2022

Declaraţia făcută de Raed Arafat, vine în contextul în care zeci de mii de români au intrat în panică în repetate rânduri din cauza zvonurilor că produse de bază ori se vor scumpi foarte mult, ori nu se vor mai găsi.

Şeful DSU a recomandat românilor, luni, să aibă în case stocurile obişnuite în caz de cutremur sau alte dezastre naturale, spunând că nu are sens să "inducem panică".

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, într-o intervenție telefonică de la Antena 3, că Raed Arafat ar trebui să fie mult mai atent la felul în care comunică.

Marius Pieleanu este de părere că rolul autorităţilor este de a calma populaţia şi nu de a o panica prin mesaje, de persoane uşor iresponsabile.

"În tradiţia şi cultura poporului român există acest reflex de a-şi face de regulă mici provizii şi rezerve. Pe de o parte, istoria noastră care ne-a obligat la a fi vigilenţi întotdeauna, şi mai ales istoria ultimilor ani, din aşa numita istorie recentă sub comunism, când prindeai câte ceva şi luai mult peste ce îţi trebuia în economia propriei gospodării pentru a avea. Deci, din punctul acesta de vedere, eu nu cred că ne spune o noutare domnul Arafat, pentru că românii, oricum în zonele rurale îşi fac provizii.

Pe de altă parte, ceea ce mi se pare mult mai important, este, dat fiind faptul că Raed Arafat este unul dintre oamenii, liderii administraţiei româneşti, pe care populaţia îi ascultă şi îi dau crezare. Să se mai abţină un pic. Adică, avem această chestiune coroborată cu ieşirea unui alt om pe care eu îl respect, profesorul Rafila, povestea cu iodul. Este bine să facem lucrurile astea şi să nu le spunem publicului. Oricum, avem un public tensionat, în care frica socială a războiului şi nu numai a războiului, dar şi al altor teme, care sunt prezente în viaţa noastră de zi cu zi.

Mai vin şi autorităţile care să apese pe acceleraţie într-un sens nedorit, să ne facem provizii, nu avem iod, ce să ne facem dacă vine un război nuclear. Rolul a acestor lideri pe care îi avem, cum este cazul celor doi, este de a reuşi să calmeze populaţia şi nu de a o panica mai tare. Adică, de a comunica eficient şi mai ales foarte discret, pentru că nu ne jucăm cu chestiunile acestea.

Unii dintre ei sunt uşor iresponsabili şi nu folosesc termenul în sensul său cel mai negativ. Sunt unşor neatenţi cu limbajul, ca să fiu mai bine înţeles. 

(...) Domnul Arafat mai ales că este vârful de lance, în pandemii, în orice, trebuie sî fie foare atent la ce vorbeşte. Aici nu e de joacă. Pandemia a fost una, a avut o componenţă masivă, preponderent medicală de intervenţie, aici e chestiune legată de îngrijorările românilor faţă de război şi nu panicăm sub nicio formă oamenii. Nu se mai bucură de atât de multă notorietate ca pe vremuri şi se transformă într-un negativ peste noapte", a declarat Marius Pieleanu, luni, în exclusivitate la Antena 3.

Citește mai multe din Social
» Citește mai multe din Social
TOP articole