Antena 3 CNN Economic Marius Budăi anunţă calendarul de majorare a pensiilor. Procentele avansate de coaliţie: 6,2%, 11,9% şi 15%

Marius Budăi anunţă calendarul de majorare a pensiilor. Procentele avansate de coaliţie: 6,2%, 11,9% şi 15%

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:07 21 Noi 2022 Modificat la 16:07 21 Noi 2022

Marea dispută în coaliţia de guvernare este legată de majorarea pensiilor de la 1 ianuarie. 

Sunt trei procente avansate de partidele aflate de guvernare: 6,2%, 11,9% şi 15%

"La licitația care fusese organizată se înscrisese un singur consorțiu, care a fost descalificat în decembrie 2021, pentru că din consorțiu unul din membri nu era nici membru al Uniunii Europene, nici al Statelor Unite ale Americii, ci era un membru din Asia, iar altul era în incompatibilitate. 

Cu toate acestea, am reușit să îndeplinim jalonul în doar câteva săptămâni. Eu am vrut de la început să implementez PNRR în deplină transparență, împreună cu colegii din Ministerul Muncii. 

În acest scop, am adoptat în Guvern un memorandum prin care a fost creat un grup interministerial în vederea depirii jalonului 215. 

Ulterior acestui memorandum am avut întâlniri atât la nivel de miniștri, cât și la nivel tehnic, cu reprezentanți din ministerele și instituțiile beneficiare. Cele şase legi trecute în PNRR nu sunt nici gestionate, nici implementate de Ministerul Muncii. 

Consultantul nostru, Banca Mondială, care este de asemenea și consultant al Comisiei Europene, a trimis la București reprezentanți din centrala de la Washington care au purtat discuții cu sindicatele, cu patronate, cu reprezentanții Ministerului Muncii, dar și cu reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor beneficiare de pensii și indemnizații de serviciu, că acesta este termenul legal și nu pensii speciale. 

Recent, Banca Mondială ne-a înaintat și un raport, raport prezent și prezentat și în presă, deci transparent, pe baza căruia lucrăm acum, nu în secret, cu reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor beneficiare. 

Acest proiect în curând va fi transmis către Guvern, spre aprobare, către CSM spre avizare, după care va fi înaintat Comisiei Europene și depus în Parlamentul României, unde noi cu toții, în calitate de parlamentari, ne putem exprima.

Câteva date calendaristice: în data de 28/12/2021 a fost aprobat memorandumul cu tema contractare a serviciilor de asistență tehnică pentru implementarea reformei sistemului public de pensii și unele măsuri pentru crearea unui cadru eficient în vederea îndeplinirii jaloanelor aferente aceste reforme. 

În cadrul acestui memorandum se face referire și la jalonul 215. În înțelesul cuprinderilor celor şase categorii, corpul diplomatic și consular, funcționarii publici, parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, procurori și judecători, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor și beneficiari ai Curții de Conturi. 

În data de 12 ianuarie, a avut loc o primă discuție cu Ministerul Muncii, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, precum și reprezentanți ai Comisiei Europene. 

Ulterior clarificărilor din această discuție, au fost demarate la nivel de Minister al Muncii discuțiile tehnice cu reprezentanții Băncii Mondiale privind elaborarea proiectului, dar și cu reprezentanții interesați și cointeresați. 

Pentru îndeplinirea în continuare a acestui jalon, a mai a fost nevoie de încă un memorandum în Guvern, memorandum care conținea în principal prevederi privind încheierea de protocoale de implementare a reformei sistemului de pensii. 

Ulterior acestui memorandum am prezentat în Guvern și o notă de informare în data de 13/07/2022. 

În continuare au fost derulate o serie de întâlniri tehnice cu experții Băncii Mondiale pentru a putea identifica o modalitate de elaborare, iar în data de 13 septembrie a avut loc la sediul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale reuniunea comitetului de monitorizare a reformei sistemului public de pensii și a reformei pensiilor și indemnizațiilor stabilite și plătite în baza unor legi speciale. 

La reuniune au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerului Muncii, Curții de Conturi, Curții Constituționale, Camera Deputaților, Consiliul Fiscal, Avocatul Poporului, precum și reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice, cu același scop de a continua în culegerea de date și implementarea mai departe a acestei legislații. 

Toate instituțiile interesate și enumerate mai sus au trimis puncte de vedere Ministerului Muncii, iar în 21/09/2022 a avut loc o întâlnire tehnică între reprezentanții Ministerului Muncii, Casa Națională de Pensii Publice, Banca Mondială, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și, bineînțeles, serviciile Comisiei Europene. 

În perioada 10-13 octombrie, a avut loc misiunea experților de la Washington a Băncii Mondiale, ce coordonează componenta de asistență tehnică, cu ocazia căreia în această perioadă s-au organizat întâlniri ale reprezentanților Băncii Mondiale de la Washington cu toți ce enumeraţi mai sus ca făcând parte din acel comitet de monitorizare a reformei. 

Ulterior derulării acestor serii de întâlniri, în data de 12 octombrie a avut loc o întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanții Ministerului Muncii, dar și reprezentanții Băncii Mondiale. 

În data de 7/11/2022 a avut loc o întâlnire între Ministerul Muncii și Ministerul Investițiilor Europene cu un director în cadrul Comisiei Europene (...).

Concluziile finale vor fi trase în maxim două zile, iar draftul de proiect, care deja este pe final, vă asigur că îndeplinește toate criteriile din PNRR.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole