Antena 3 CNN Economic Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla cu pensionarii care au primit un cuantum mai mic în urma recalculării

Marius Budăi a explicat ce se va întâmpla cu pensionarii care au primit un cuantum mai mic în urma recalculării

de Laura Dinu    |   

Marius Budăi a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, ce se întâmplă cu pensionarii care, în urma recalculării, au primit un cuantum mai mic al pensiei

Potrivit fostului Ministru al Muncii, seniorii trebuie să știe că ”nicio pensie nu va scădea”, indiferent de cuantumul rezultat.

”Vreau să vă spun un lucru foarte clar, Articolul 144, alineatul 6, din această lege, spune că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Inclusiv la acei oameni care au primit cuantumuri diminuate, este prevedere și pe decizia de pensionare, care spune că se păstrează cuantumul în plată, cel de dinaintea recalculării.

Aș vrea să dau un exemplu, ca să înțeleagă toată lumea. Dacă dumneavoastră și eu lucrăm în același birou timp de 30 de ani, în aceleași condiții, cu aceleași salarii, deci avem aceeași contribuție, în momentul ieșirii la pensie, până la această lege, dumneavoastră, în calitate de femeie, aveați o pensie mai mare ca mine deoarece se împărțea totalul punctajului la un stagiu complet de cotizare, care este prevăzut în lege mai mic la femei decât la bărbați, în funcție de anul nașterii, și care este de 35 de ani la mine și de aproximativ 31-32 de ani la dumneavoastră”, spune fostul ministrul al Muncii. 

”Acum, după ani de zile, când dumneavoastră ați fost în pensie și ați luat pensie mai mare ca mine, așezându-se această pensie pe contributivitate, eu vă ajung din urmă pe dumneavoastră, primesc o majorare, dumneavoastră nu primiți nimic.

Există riscul ca dumneavoastră să fiți supărată și să spuneți că mie mi-a dat și dumneavoastră nu v-a dat, dar dumneavoastră, timp de ani de zile, ați avut pensia mai mare decât mine. Asta înseamnă așezarea pe contributivitate.

Dar esența esențelor este, și îi asigur pe toți seniorii României că, în conformitate cu articolul 144, alineatul 6, nicio pensie nu scade”, a mai spun Marius Budăi în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Marcel Ciolacu cere ca pensionarii să fie informați că pensia lor nu scade după recalculare

Și premierul Marcel Ciolacu a cerut Ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să informeze pensionarii cu privire la faptul că nicio pensie nu va scădea după recalculare. 

„Vreau să încep prin a cere Ministerului Muncii și președintelui Casei de Pensii să trimită până la sfârșitul săptămânii o informare legată de stadiul procesului de recalculare a pensiilor, câte decizii au ajuns deja la pensionari, care este procentul de contestări și cum se desfășoară procedura de refacere a deciziilor de recalculare, unde se constată erori.

Vreau, de asemenea, ca tuturor pensionarilor să li se trimită zilele viitoare un document oficial prin care să fie informați despre faptul că oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu scade. Românii trebuie să aibă garanția că nu scade nicio pensie și orice greșeală se poate repara și orice sumă se recuperează. 3,8 milioane de pensii cresc, adică 83% din total. Ăsta este, de fapt, un fapt cert", a spus Marcel Ciolacu.

 

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile