Marius Balo, clujeanul condamnat în China la opt ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari, va ajunge în România.
Marius Balo află la Shanghai și așteaptă să revină mâine în România
"Acesta va ajunge mâine în ţară, în prima zi de Paşte. Acesta a fost nevoit să stea în continuare în Shanghai, deoarece oraşul a intrat în lockdow. Până acum i-au fost anulate două zboruri, însă cei de acasă au reuşit să cumpere acum un zbor spre România. Abia astăzi Marius Balo va pleca spre România, după mai multe escale, în Hong Kong şi Doha. Urmează ca mâine la ora 19 să aterizeze la Bucureşti, apoi va ajunge la Cluj. Marius Balo, profesor la o Universitate din China şi expert străin în grupul de tenologie şi educaţie în Beijing s-a stabilit în China în urmă cu 12 ani, iar pe 28 martie
8 ani de închisoare pentru o "fraudă" de 80 de dolari
Cazul lui Marius Balo a fost prezentat de avocatul Eugen Iordăchescu. În 2019, într-o conferinţă de presă, acesta a vorbit despre profesorul universitar şi antreprenorul clujean care din 2014 era închis într-o închisoare din China. Avocatul spunea atunci că Balo este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de faudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.
„De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus, în 2019, Iordăchescu.
Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer.
Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.
„Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a explicat avocatul clujean.