Atunci a înţeles cât de important este ca veteranii noştri care se întorc acasă să aibă parte de tot sprijinul. Visul lui este să termine de construit un centru de recuperare în care acesti oamenii care au servit România cu toate forţele lor să se refacă în ţara lor.
"Sunt două lucruri: patriotismul şi mândria. Faptul că noi am depus un jurământ, un legământ cu ţara, faptul că noi ne-am asumat acest risc. El se numeşte cec în alb. Jurământul ăsta cu ţara ne-a făcut şi ne-a determinat să mergem înainte", a declarat Marius Apostol.
E aluatul sufletesc special din care e făcut fiecare militar. Iar plutonierul Marius Apostol stie că dacă mâine ar fi chemat din nou să lupte pentru România, ar fi gata să plece în doar câteva clipe.
"Liniştea de acasă se datorează Armatei Române. Armata Română a plătit un preţ: preţul vieţii. Cel mai frumos lucru, când te întorci acasă dintr-un teatru de operaţii, şi te întâlneşti cu un vecin, cu oameni din comunitate, să spuneţi mulţumesc", a mai explicat militarul.
Marius Apostol luptă pentru un centru de refacere pentru militarii români răniţi
Plutonierul Marius Apostol a participat, timp de 15 ani, la 6 misiuni în teatrele de operații: a luptat în Bosnia-Herţegovina, Irak şi Afganistan. În 2011, în ultima sa misiune în Afganistan, a fost rănit grav.
Era în Provincia Zabul, când masina blindata în care se afla a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat. 200 de kg de explozibil si câteva fracțiuni de secundă. El si cei 3 camarazi ai lui au fost dusi la Spitalul Militar din Kandahar, iar apoi in Germania. Pentru Marius Apostol au urmat luni de comă indusă și 11 operații de reconstrucție a coloanei.
"Primul lucru, îi mulţumesc lui Dumnezeu că am deschis ochii. În al doilea rând, mă gândesc astăzi ce mai avem de făcut", îşi aminteşte plutonierul Marius Apostol.
Şi are multi de făcut. Cu o voinţă de fier, acum își dedică tot timpul militarilor veterani și lucrează la construirea primului centru de refacere și recuperare pentru ei, la Târgoviste. Sunt peste 7000 de militari români care au nevoie de îngrijiri si sprijin psihologic pentru depăsirea socului posttraumatic. Iar Marius Apostol stie ce inseamnă să te intorci din cele mai cumplite zone de război. Si crede că Dumnezeu are un plan pentru el.
"Ştiţi când mi-am dat seama? La doi ani. Foarte multe lucruri s-au făcut şi cu militarii răniţi. Chiar dacă suntem în cărucioare sau dacă nu avem un picior, o mână, să ştiţi că nu am stat deoparte şi ne-am mobilizat, inclusiv militarii răniţi. Să putem face ceva aici", a povestit Marius Apostol.
Marius Apostol are alături de el o întreagă echipă: doctori, psihologi, militari si colegi. Colegi veterani care au trecut, ca si el, prin dramele războiului si stiu bine cum să îi sprijine pe cei care vor ajunge in centrul de la Târgoviste.
"E o meserie frumoasă, cu toate greutăţile ei. Să te dăruieşti ţării, să te dăruieşti prin jurământ. Este şi o mândrie de a purta uniforma militară. Iubiţi România! Fiţi patrioţi şi să avem sănătate", a fost mesajul lui Marius Apostol.