Antena 3 CNN Actualitate Marinarii români au ajuns eroi în Australia. Filmul unei misiuni de salvare a unui bărbat aflat la un pas de moarte, plutind în derivă

Marinarii români au ajuns eroi în Australia. Filmul unei misiuni de salvare a unui bărbat aflat la un pas de moarte, plutind în derivă

de Georgiana Marina    |   

Marinarii români de pe nava port-container Hyundai Privilege au ajuns eroi în Australia și au fost lăudați de guvern după o misiune de salvare a unui bărbat care plutea în derivă într-o bărcuță, la distanță de portul Brisbane. El a fost găsit înghețat și în stare de șoc.

În 20 septembrie, la ora 16:40, nava port-container Hyundai Privilege naviga spre portul Brisbane. Marea avea un grad de intensitate 3-4, iar vântul sufla moderat. Comandantul Marius Rădulescu a văzut în depărtare o bărcuță galbenă fragilă, plutind în derivă, în care era o persoană.

"Nu era pentru prima dată când, în cariera sa vastă pe mare, acesta trebuia să ia decizii critice în fața pericolului. Fiecare clipă conta, și Rădulescu știa că orice întârziere putea costa o viață. Cu calm și precizie, a informat imediat VTS Sydney și a cerut suportul Poliției pe Apă, coordonând simultan o manevră complexă pentru a se apropia de ambarcațiunea aflată în derivă, evitând totodată un alt pericol din apropiere: iahtul INDI, legănat haotic de valuri la doar două mile marine distanță.

[GAL layout="5"]

Efortul comandantului a fost dublat de grijă meticuloasă pentru siguranța fiecărei persoane implicate din echipaj. Pe lângă comenzile tehnice, a transmis echipajului să pregătească scările de acces și mijloacele de salvare individuale, asigurându-se că totul era gata pentru a recupera supraviețuitorul aflat în pragul disperării.

Ora 17:40 – După manevrele impecabile ale echipajului, nava s-a apropiat suficient de bărcuța galbenă. Cetățeanul australian Harley McMahon, vizibil afectat de hipotermie și șocul provocat de orele petrecute în derivă, a fost ridicat la bordul navei Hyundai Privilege. Comandantul Rădulescu a coordonat personal acordarea primului ajutor, transformând nava într-un refugiu de siguranță pentru cel care, cu puțin timp înainte, se confrunta cu sfârșitul iminent.

Deciziile rapide, îndrumările clare și calmul neclintit al comandantului au fost esențiale în această misiune. În fața incertitudinii și a capriciilor mării, Rădulescu a demonstrat că adevăratul curaj nu înseamnă doar să faci față pericolului, ci și să acționezi cu determinare și atunci când viețile altora depind de tine.

Ora 18:46 – McMahon, acum în siguranță, a fost transferat cu succes pe șalupa Poliției pe Apă, iar nava Hyundai Privilege și-a reluat cursul spre Brisbane. Însă în urma acestei zile nu rămâne doar o rută pe mare, ci și o poveste de curaj și omenie", relatează pe pagina de Facebook Sindicatul Liber al Navigatorilor din Transportul Maritim.

Pentru comandantul Rădulescu și echipajul său au fost apreciați de VTS Sydney, Poliția pe Apă din New South Wales și Autoritatea Maritimă a Guvernului Australian.

Comandantul Marius Manuel Rădulescu a absolvit Academia Navală "Mircea cel Bătrân", promoția 1996. Sindicatul Liber al Navigatorilor și Inspectoratul ITF România, i-au oferit comandantului distincția „Curaj și profesionalism”.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile