Antena 3 CNN Conținut plătit Marile invenții care ne-au schimbat viața: cum a influențat tehnologia traiul oamenilor

Marile invenții care ne-au schimbat viața: cum a influențat tehnologia traiul oamenilor

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:40 29 Oct 2021 Modificat la 14:45 29 Oct 2021

De-a lungul istoriei, inovarea a fost necesară pentru dezvoltarea civilizațiilor. Cultura, idealurile, nevoile și aspirațiile oamenilor au influențat parcursul tehnologic.

Tehnologia a schimbat modul în care oamenii se comportă și funcționează, cum își desfășoară activitățile casnice și profesionale, cum comunica unii cu alții sau cum se deplasează.

Electrocasnicele

În prezent, în fiecare locuință sunt câteva obiecte casnice care îmbunătățesc semnificativ traiul oamenilor. De la aparate de incalzire la electrocasnice necesare în fiecare bucătărie, precum frigiderul, aragazul și mașina de spălat vase.

În trecut, hrana nu putea fi conservată pentru perioade mari de timp, iar unele dintre alimente, precum laptele, brânza, ouăle, trebuiau consumate imediat. Primul frigider care a fost creat cu scopul de a conserva hrana a fost fabricat în 1911. În prezent, există numeroase variante pentru a menține alimentele în stare nealterată pentru o perioadă mai lungă de timp, pe piață existând o gamă variată de aparate frigorifice. Datorită evoluției tehnologice, și prețul unor astfel de electrocasnice a devenit, în prezent, accesibil pentru majoritatea oamenilor, care pot găsi, de pildă, o lada frigorifica la pret bun, în orice perioadă a anului.

De asemenea, de la descoperirea focului și până astăzi, multe s-au schimbat în ceea ce privește felul în care oamenii se încălzesc. În trecut, încăperile erau gândite astfel încât fumul să iasă din casă. Astfel, a apărut o gaură în acoperiș, însă căldura nu era menținută în proporție de 100% în interior. Ulterior, au apărut sobele și șemineurile, s-a încercat încălzirea cu apă caldă și au fost proiectate calorifere, iar, în zilelele noastre, căldura din locuințe este ușor de controlat, cu ajutorul unui termostat.

Lumina artificială

Multă vreme, atât productivitatea, cât și orele de odihnă au fost influențate de orele de lumină. Când nu te poți bucura decât de lumina naturală, nu poți fi activ în timpul nopții. Înainte de a descoperi focul, de a inventa becul și de a se folosi de electricitate, oamenii își opreau activitatea și dormeau de la lăsarea nopții și până la răsărit.

Cel care este considerat inventatorul becului este Thomas Edison, însă nu este singurul care a contribuit la această invenție. Mulți alți oameni de știință au lucrat la diverse prototipuri. În 1879, Edison a realizat un bec cu filament subțire din grafit cu rezistență electrică ridicată. Astfel, lumina artificială a schimbat semnificativ obiceiurile oamenilor.

Mijloacele de transport

Înainte de inventarea roții, în 3500 î.e.n., oamenii erau limitați în ceea ce privește cantitatea de lucruri pe care le puteau transporta și zonele în care puteau ajunge. Mergeau mult pe jos și foloseau animalele pentru a transporta diferite lucruri. Primele roții au fost construite din lemn masiv și erau destul de greoaie și dificil de folosit. Roțile cu spițe au apărut ulterior.

De la inventarea roții și până în prezent, modul în care oamenii se deplasează s-a schimbat semnificativ. Astăzi, mașinile reprezintă unul dintre cele mai folosite mijloace de transport, cele mai moderne fiind cele electrice.

Tehnologia a influențat mult viața oamenilor și multe dintre obiectele care altă dată au fost considerate descoperiri uluitoare sunt astăzi ieșite din uz sau îmbunătățite semnificativ.

Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole