Antena 3 CNN Externe Marea Neagră, lovită de o catastrofă ecologică. O navă cu 3.000 de tone de uree la bord a început să se scufunde

Marea Neagră, lovită de o catastrofă ecologică. O navă cu 3.000 de tone de uree la bord a început să se scufunde

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 11:00 14 Oct 2021 Modificat la 11:01 14 Oct 2021

Ambarcațiunea turcească Vera Su, aflată sub pavilion panamez, a eșuat în apropierea Rezervației Naturale Kaliakra, pe coasta Bulgariei, la data de 20 septembrie. 

La bordul acesteia sunt peste 3.000 de tone de uree și există pericolul unui dezastru ecologic, scrie Euractiv.

Miercuri, nava a fost inspectată de scafandri bulgari. Au găsit-o înțepenită pe fundul mării, cu puține șanse să o poată muta.

”Sala motoarelor este inundată. Există găuri în carena navei. Vaporul nu mai poate fi salvat, pot fi luate doar măsuri pentru recuperarea proprietății scufundate”, a explicat Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației Maritime Bulgare.

Totuși, autoritățile bulgare speră să poată intra în cală pentru a scoate ureea. Operațiunea aceasta este și ea una complicată, din cauza condițiilor meteorologice rele.

Ureea este un îngrășământ, folosit în agricultură. Când este eliberată în mare într-o concentrație însemnată, aceasta provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv pentru păsări. Chiar și viața umană poate fi pusă în pericol, dacă se consumă pește sau fructe de mare din zonele afectate.

Din informațiile transmise de procurorii bulgari, ambarcațiunea a eșuat după ce marinarul aflat de veghe a adormit. Totuși, timp de șase zile de la incident, Bulgaria nu a luat nicio măsură, deși vremea era favorabilă pentru o operațiune de salvare.

Ulterior, toate încercările au eșuat. Bulgarii au încercat și să stabilizeze nava, cu ajutorul unor ancore, dar nici această idee nu a dat rezultate.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole