Antena 3 CNN Externe Marea Britanie vrea să înarmeze Moldova, pentru a o proteja de amenințarea Rusiei. Reacția Kremlinului

Marea Britanie vrea să înarmeze Moldova, pentru a o proteja de amenințarea Rusiei. Reacția Kremlinului

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 14:19 23 Mai 2022 Modificat la 14:19 23 Mai 2022

Ministrul britanic de Externe a declarat că președintele rus Vladimir Putin este hotărât să creeze o ”Rusie mai mare”, chiar dacă invazia sa în Ucraina nu a obținut un succes rapid.

Rusia a numit invazia lansată la 24 februarie o ”operațiune militară specială” menită să dezarmeze Ucraina și să o scape de naționaliștii radicali anti-ruși. Ucraina și aliații săi au respins acest lucru ca fiind un pretext fără temei pentru război.

Liz Truss a spus că au loc discuții pentru a se asigura că apărarea Moldovei poate descuraja orice atac viitor.

"Aș vrea să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri", a spus ea pentru The Telegraph, scrie Reuters.

"Putin a fost absolut clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Și doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat aceste ambiții", a spus ea.

Dacă planurile lui Truss vor fi adoptate, membrii NATO ar furniza Moldovei armament modern, înlocuind echipamentul ei din epoca sovietică, și vor instrui soldații cu privire la modul de utilizare.

Reacția Kremlinului

Moscova va monitoriza reacția autorităților moldovenești la posibilele livrări de arme ale NATO către republică, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko.

"Nu suntem atât de surprinși de declarațiile Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Dar vom fi cu ochii pe reacția la aceste rapoarte, pentru că, în Republica Moldova, constituția precizează clar statutul său neutru", a transmis diplomatul prin intermediul agenției de presă rusă de stat TASS.

Rudenko a mai subliniat că o astfel de perspectivă ridică întrebări din partea rusă.

Presa controlată de Kremlin mai afirmă că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat că ”nu vede garanții că neutralitatea consacrată în constituția țării o va proteja”. În replică, fostul președinte al țării, Igor Dodon, a afirmat că o Moldova neutră nu are nevoie de asistența militară a NATO, ”pentru că oamenii ei nu vor să fie carne de tun în scenariile cinice ale marilor jucători”.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole