Antena 3 CNN Externe Marea Britanie furnizează Ucrainei arme antitanc, pentru a se apăra de Rusia

Marea Britanie furnizează Ucrainei arme antitanc, pentru a se apăra de Rusia

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 09:43 18 Ian 2022 Modificat la 09:45 18 Ian 2022

Creșterea sprijinului militar vine în timp ce Kremlinul continuă să-și sporească desfășurarea trupelor prin mutarea forțelor în Belarus, care se învecinează cu Ucraina la nord și este considerată cea mai probabilă cale pentru orice invazie.

„Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme ușoare de arme defensive antitanc”, a declarat Wallace, adăugând că „un număr mic” de trupe britanice vor oferi antrenament pentru a ajuta forțele Kievului să le folosească.

Secretarul apărării a insistat că vânzările de arme sunt destinate să fie defensive, deși președintele rus, Vladimir Putin, s-a plâns recent că alți membri NATO au vândut arme moderne Ucrainei.

După ce Turcia a vândut Ucrainei drone antitanc TB2, Putin a vorbit cu omologul său turc, președintele Recep Tayyip Erdogan și, potrivit Kremlinului, a descris acordul de arme drept provocator.

Sursele de apărare din Marea Britanie nu au precizat imediat ce arme au fost furnizate și câte.

Cu toate acestea, experții au spus că armele furnizate ar fi probabil arme antitanc ușoare portabile de generația următoare, cu o rază de acțiune de câteva sute de metri, menite să ajute la combaterea armatei ruse cu tancuri grele.

Au capacități similare, dar nu sunt la fel de puternice precum rachetele antitanc Javelin, furnizate de SUA Ucrainei din 2018. În teorie, armele mai ușoare pot doborî un tanc lovindu-l de sus.

Labour a spus că sprijină anunțul, despre care a fost informat în prealabil. John Healey, secretarul umbră al apărării, le-a descris drept „arme antitanc” și a spus că Marea Britanie trebuie să se asigure că „nu vor fi folosite, decât dacă Rusia invadează”.

Wallace a mai spus că îl va invita pe omologul său rus, Serghei Șoigu, pentru discuții bilaterale la Londra.  „Suntem gata să discutăm probleme legate de preocupările de securitate reciprocă și să ne angajăm constructiv, cu bună-credință”, a spus ministrul britanic.

Cea mai recentă vânzare de arme reprezintă un pas înainte în angajamentele militare britanice existente. Până de curând, Marea Britanie s-a concentrat pe vânzarea de nave și echipamente navale către Ucraina.

Rusia a adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina, cerând ca țara să nu devină niciodată membră a NATO și insistând asupra altor garanții de securitate care ar echivala cu crearea unei sfere de influență pentru Moscova în fostele state sovietice.

Unele trupe ruse au început să se deplaseze în Belarus pentru exerciții militare planificate, numite United Resolve. Dar analiștii militari occidentali spun că cea mai directă cale prin care Rusia să atace Kievul este din Belarus, o manevră care ar ocoli râul Nipru care trece prin capitala Ucrainei.

Cererile Moscovei au fost respinse de Occident într-o serie de negocieri diplomatice săptămâna trecută, stârnind îngrijorarea că Rusia ar putea fi pregătită să ia în considerare opțiuni militare pentru a reafirma un control mai mare asupra Ucrainei.

Membrii NATO au spus că alianța nu va interveni militar pentru a apăra Kievul, dar au indicat că vor fi pregătiți să lovească Rusia cu sancțiuni economice – și să continue să furnizeze arme forțelor din interiorul țării atât înainte, cât și după orice invazie.

„Am vizitat Ucraina de cinci ori din 2016 și știu că ucrainenii sunt un popor mândru care va sta și va lupta – pentru țara lor, pentru democrație și pentru libertate”, a spus Wallace. „Orice invazie nu va fi privită ca o „eliberare”, ci ca o ocupație și mă tem că ar putea duce la pierderi uriașe de vieți omenești din toate părțile.”

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat, înainte de o întâlnire cu omologul său rus de marți, că speră că tensiunile vor putea fi rezolvate prin diplomație, dar, dacă nu, Moscova va plăti un „preț mare” pentru actele agresive față de Ucraina.

Tobias Ellwood, președintele conservator al comitetului de apărare, a întrebat ce sprijin suplimentar ar oferi NATO dacă Putin dă undă verde unei invazii. Wallace a spus că speră că vânzările de arme anunțate luni vor trimite un mesaj Kremlinului, potrivit The Guardian.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole