Bortnikov (foto) este citat de agențiile TASS și RIA Novosti.
Sky News notează că, potrivit RIA Novosti, șeful FSB a fost întrebat dacă SUA, Marea Britanie și Ucraina se află în spatele atacului.
"Credem că da", a răspuns Bortnikov, adăugând că, printr-o astfel de operațiune teroristă, Ucraina ar fi încercat să facă dovada "capacității" sale.
"Ce se așteaptă de la ea (de la Ucraina, n.r.) pentru a-și demonstra capacitatea? Se așteaptă să efectueze acte de sabotaj și terorism sub acoperire. Este ceea ce urmăresc atât șefii serviciilor speciale ucrainene, cât și cei ai serviciilor speciale britanice. De asemenea, serviciile speciale americane au menționat în mod repetat acest lucru", a spus șeful FSB.
Șeful FSB: "Teroriștii urmau să fie întâmpinați ca niște eroi în Ucraina"
Bortnikov a continuat invocând atacurile efectuate de Ucraina în interiorul teritoriului Rusiei.
"Au existat atacuri cu drone, atacuri pe mare cu nave fără echipaj și incursiuni ale unor grupuri de sabotori și organizații teroriste pe teritoriul nostru".
El a reluat afirmația lui Vladimir Putin, potrivit căruia atacatorii au plănuit să fugă în Ucraina după atentat.
"Vă voi dezvălui un mic secret: urmau să fie întâmpinați ca niște eroi de cealaltă parte", a afirmat Aleksandr Bortnikov
Este cea mai directă acuzație la adresa Ucrainei și a aliaților săi occidentali în legătură cu atacul de vineri seara, de la Crocus City Hall din Moscova.
În pofida faptului că acest asasinat în masă a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic, oficialii și aparatul de propagandă din Rusia au încercat, de la început, să acrediteze ideea că Ucraina este implicată, într-o formă sau alta.
Putin spune că Rusia îl caută pe "sponsorul" atentatului de la sala de concerte din Moscova
Președintele Vladimir Putin a insistat, el însuși, în acest sens, subliniind că Rusia este interesată să-i depisteze pe "sponsorii" atentatului.
"Știm că această crimă a fost comisă de islamiști radicali, a căror ideologie este combătută de secole de lumea islamică. Această atrocitate poate fi doar o verigă dintr-o serie întreagă de încercări ale celor care, din 2014, luptă împotriva țării noastre cu mâinile regimului neonazist de la Kiev. Naziștii, după cum se știe, nu au ezitat niciodată să folosească cele mai murdare și inumane mijloace pentru a-și atinge obiectivele, mai ales astăzi, când contraofensiva lor a eșuat complet", a spus Putin în cadrul unei reuniuni guvernamentale desfășurate luni.
"Știm cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei și a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul", a adăugat el.
Atacul de vineri, comis de bărbați în combinezoane de camuflaj și având arme automate, s-a soldat până în prezent cu 139 de morți și peste 150 de răniți. Dintre răniți, 22 de persoane se află în stare gravă la spital, potrivit ministrului rus al Sănătății.
Patru bărbați din Tadjikistan, capturați de autoritățile ruse în regiunea Brinask, au fost aduși în fața unei instanțe de judecată din Moscova și acuzați că sunt executanții asasinatului în masă.
Zelenski: "Putin, o fiară bolnavă și cinică"
Trei dintre cei patru, purtând urme vizibile de tratament violent, și-au recunoscut faptele de care au fost acuzați. Presa internațională notează că al patrulea acuzat a fost adus la tribunal în scaun cu rotile.
Kievul a negat în mod repetat orice implicare în atacul de vineri, iar președintele Volodimir Zelenski i-a replicat lui Vladimir Putin, care a insistat asupra faptului că bărbații capturați în Briansk ar fi intenționat să fugă în Ucraina.
"Putin a vorbit din nou pentru sine astăzi, lucru care a fost retransmis la televizor. Încă o dată, a dat vina pe Ucraina. Fiară bolnavă şi cinică", a spus Zelenski în discursul său nocturn.
Mihailo Podoliak, cel mai cunoscut dintre consilierii lui Zelenski, a reacționat, la rândul său, după acuzațiile de marți ale șefului FSB, Aleksandr Bortnikov.
"După minciuna lui Putin, minciunile sunt răspândite oficial de Patrușev (Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, n.r.), iar după aceea de șeful FSB, (Aleksandr) Bortnikov. Acest lucru a devenit cronic. Care sunt motivele?", a scris Podoliak pe rețeaua X.