Antena 3 CNN Externe Marea Britanie declară stare de urgență înainte de apropierea unui val de căldură fără precedent

Marea Britanie declară stare de urgență înainte de apropierea unui val de căldură fără precedent

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 11:02 17 Iul 2022 Modificat la 11:02 17 Iul 2022

Aceasta ar fi cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Marea Britanie – peste maxima actuală de 38,7 C la Cambridge în 2019.

Cea mai mare avertizare a MET Office acoperă o zonă care include Londra, Manchester și York luni și marți.

Înseamnă că există un risc pentru viață și rutinele zilnice vor trebui să se schimbe.

Vor fi impuse restricții de viteză pe liniile de cale ferată, unele școli se vor închide devreme și unele programări la spital vor fi anulate.

Pe drumuri va fi împrăștiat nisip pentru a reduce topirea, iar RAC a avertizat că mai mulți șoferi vor avea nevoie de ajutor pe măsură ce mașinile se vor supraîncălzi.

Pe lângă avertismentul de la Met Office, Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie a emis cel mai înalt nivel de alertă de căldură pentru organismele de sănătate și de îngrijire - avertizând că boala și decesul ar putea apărea ”și la cei apți și sănătoși”.

Liderii NHS au avertizat vineri seara că va exista o cerere mai mare de ambulanțe, iar pacienții nu ar trebui lăsați în afara spitalelor pe vreme caldă mai mult de 30 de minute.

Este prima dată când este emisă o avertizare de căldură  pentru anumite părți din Regatul Unit, deși sistemul de avertizare de căldură extremă a fost introdus abia în 2021, potrivit BBC.

Downing Street a spus că alerta a fost tratată ca o urgență națională. Oficialii s-au întâlnit vineri și se vor întâlni din nou în weekend pentru a discuta răspunsul.

Valul de căldură - originar din Africa de Nord - se răspândește în toată Europa și a alimentat incendii în Portugalia, Franța și Spania.

Cum afectează căldura extremă corpul

Pe măsură ce corpul se încălzește, vasele de sânge se deschid. Acest lucru duce la scăderea tensiunii arteriale și face ca inima să lucreze mai mult pentru a împinge sângele în corp.

Acest lucru poate provoca simptome ușoare, cum ar fi o erupție cutanată cu mâncărime sau picioare umflate.

În același timp, transpirația duce la pierderea de lichide și sare și, în mod crucial, echilibrul dintre acestea în organism se modifică.

Acest lucru, combinat cu scăderea tensiunii arteriale, poate duce la epuizare termică.

Oamenii sunt îndemnați să se hidrateze, să aibă grijă de persoanele vulnerabile, să țină geamurile închise și să stea în casă în timpul prânzului.

Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 C din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, iar experții prevăd că temperaturile vor continua să crească în cazul în care guvernele nu vor reduce drastic emisiile.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole