Antena 3 CNN Externe Marea Britanie nu mai are loc în închisori după numărul uriaș de arestări făcut la protestele violente anti-imigrație

Marea Britanie nu mai are loc în închisori după numărul uriaș de arestări făcut la protestele violente anti-imigrație

de Adrian Dumitru    |   

Guvernul britanic a recurs, luni, la măsuri de urgenţă în faţa saturaţiei închisorilor din nordul Angliei, situaţie agravată de sutele de arestări şi condamnări în urma recentelor proteste violente anti-imigraţie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Numărul mare de arestări ce au urmat acestor proteste declanşate de uciderea a trei fetiţe - peste 1.110 de persoane fiind arestate până vineri - vin într-un context de criză gravă a sistemului penitenciar din Anglia şi Ţara Galilor, unde numărul deţinuţilor raportat la populaţie este cel mai mare din Europa de Vest.

Activarea, acum, de către guvernul britanic a dispozitivului denumit „Early Dawn” permite în special ca persoanele reţinute să rămână în celulele poliţiei în aşteptarea eliberării unor locuri în închisori, ceea ce va ajuta la reducerea presiunii asupra închisorilor pe termen scurt.

Poliţia a asigurat că aceste măsuri nu vor împiedica arestarea celor ce „reprezintă un risc pentru public”, dar reprezentanţii angajaţilor sistemului penitenciar au avertizat că ele vor întârzia funcţionarea justiţiei.

După venirea sa la putere, la începutul lunii iulie, guvernul laburist al premierului Keir Starmer a acuzat că a moştenit de la precedentul guvern conservator un sistem penitenciar „în pragul colapsului” şi a anunţat un plan aplicabil începând din septembrie pentru eliberarea a mii de deţinuţi menit să decongestioneze sistemul.

Situaţia s-a complicat, însă, după revoltele împotriva migranţilor, declanşate în urma unui atac cu cuţitul. Un adolescent ai cărui părinţi sunt imigranţi rwandezi a ucis trei fetiţe pe 29 iulie în oraşul Southport, în nord-vestul Angliei. 

Violenţele s-au răspândit într-o serie de oraşe din Anglia şi Irlanda de Nord, fiind atacate cu predilecţie moschei şi hoteluri unde sunt cazaţi migranţii ilegali, iar participanţii la aceste revolte s-au confruntat cu poliţia şi cu contra-manifestanţi anti-rasişti.

Protestele au încetat după numărul mare de arestări făcute printre participanţi, acestea ajungând, vineri, la 1.117. Sute dintre cei arestaţi au fost deja aduşi în faţa justiţiei, printre ei fiind şi cel puţin 72 de minori, unii în vârstă de numai 12 ani. Ei îşi aşteaptă sentinţele în detenţie.

Zeci de condamnări, majoritatea la închisoare cu executare, au fost deja pronunţate, unele fiind mediatizate de televiziuni, o metodă prin care premierul Keir Starmer caută să descurajeze noi proteste. Guvernul acestuia a decis, între timp, eliberarea altor aproximativ 500 de locuri în închisori, pentru a le face loc în arest celor reţinuţi în urma revoltelor anti-imigraţie.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile