Antena 3 CNN Externe Acordul post-Brexit, văzut prin ochii premierului britanic: "S-a zis cu libertatea de mişcare!" Şefa Comisiei Europene: "Este un acord echilibrat"

Acordul post-Brexit, văzut prin ochii premierului britanic: "S-a zis cu libertatea de mişcare!" Şefa Comisiei Europene: "Este un acord echilibrat"

Adrian Iclozan
3 minute de citit Publicat la 19:20 24 Dec 2020 Modificat la 19:20 24 Dec 2020

Tonul anunţului este însă diferit la Londra şi la Bruxelles. Într-o declaraţie cu accente naţionaliste, cabinetul condus de premierul Boris Johnson vorbeşte despre sfârşitul libertăţii de mişcare, despre "preluarea controlului" asupra frontierelor de stat şi despre dispariţia obligativităţii de a aplica deciziile Curţii Europene de Justiţie.

"Tot ce le-a fost promis cetăţenilor britanici în referendumul din 2016 şi în scrutinul parlamentar de anul trecut este oferit prin acest acord. Am preluat din nou controlul asupra fondurilor noastre, asupra frontierelor, legilor, comerţului şi zonelor de pescuit. Acordul este o veste fantastică pentru familii şi companii în orice zonă din Marea Britanie.

Boris Johnson: Libertatea de circulaţie se va încheia

Acordul garantează că nu mai suntem în sfera de gravitaţie a UE, nu mai avem obligaţii de a aplica reglementările UE, nu mai există niciun rol al Curţii Europene de Justiţie şi toate liniile roşii privind suveranitatea au fost atinse. Înseamnă că vom avea independenţă totală la nivel politic şi economic de la 1 ianuarie 2021.

Sistemul de imigraţie pe bază de puncte ne va oferi control total asupra oricărei persoane care intră în Marea Britanie, iar libertatea de circulaţie se va încheia", subliniază guvernul britanic în declaraţia citată de presa internaţională.

Ursula von der Leyen: Un acord corect şi echilibrat

La Bruxelles, totul a fost mult mai ponderat.

"Am ajuns în sfârşit la un acord. A fost un drum lung şi anevoios, dar avem un acord bun. Este un acord corect şi echilibrat", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Negocierile între Londra şi Bruxelles au durat zece luni, iar noul acord trebuie ratificat rapid, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, când expiră tranziţia post-Brexit.

Pescuitul, un domeniu spinos, care a blocat mult timp încheierea acordului

Statele cu ieşire la mare beneficiază de o zonă economică exclusivă, care se întinde până la o anumită distanţă în largul coastelor. În Uniunea Europeană, aceste zone sunt puse şi gestionate la comun de statele membre.

Marea Britanie a acceptat să aplice regulile europene atunci când a aderat a UE, participând până în acest an la repartizarea cotelor către pescarii din fiecare ţară pentru diferite specii de peşte.

Însă acest lucru nu mai este posibil după încheierea perioadei de tranziţie iar industria piscicolă din statele europene are un anumit grad de dependenţă de peştele din apele britanice, după cum şi companiile britanice sunt interesate să îşi păstreze accesul la piaţa comună.

Acordul post-Brexit: Banii vorbesc şi n-au miros, deşi provind din pescuit

Concret, potrivit unui raport al Parlamentului European, valoarea capturilor realizate de pescarii din Uniune în apele britanice se ridică la aproximativ 650 de milioane de euro în fiecare an. Flotele de pescuit din opt state membre UE realizează 40% capturile operate în zona economică britanică exclusivă.

Însă piaţa UE este corespunzător de importantă pentru britanici, pentru că Regatul Unit exportă între 60% şi 80% din produsele sale marine iar UE a absorbit anul trecut aproape 70% din exporturile britanice de peşte.

Ultima ofertă făcută de partea britanică şi care a fost expusă public - anterior anunţului de joi - presupunea ca UE să renunţe la 25% din capturile piscicole în apele britanice pe o perioadă de tranziţie de cinci ani şi jumătate, după care regulile de acces reciproc la zonele de pescuit să fie renegociate anual. Însă negociatorul european Michel Barnier a apreciat drept neaplicabilă solicitarea britanicilor de a renegocia în fiecare an.

Iohannis: Acordul post-Brexit va proteja interesele românilor

Preşedintele României a salutat anunţuil privind încheirea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

"România salută convenirea parteneriatului Uniunea Europeană - Marea Britanie privind relațiile viitoare. Acordul va proteja interesele companiilor și ale cetățenilor români - obiective-cheie ale României în aceste tratative. Felicitări negociatorului-șef, Michel lBarnier și echipei sale pentru efortul susținut", se spune într-un mesaj postat pe Twitter de preşedintele Klaus Iohannis.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole