Antena 3 CNN Externe O mare bancă americană a fost închisă! Este cel mai mare faliment din 2008 încoace, spun experții | Totul a plecat de la creșterea ratelor dobânzilor

O mare bancă americană a fost închisă! Este cel mai mare faliment din 2008 încoace, spun experții | Totul a plecat de la creșterea ratelor dobânzilor

Mia Lungu
1 minut de citit Publicat la 22:24 10 Mar 2023 Modificat la 22:24 10 Mar 2023

Silicon Valley Bank (SVB) a fost închisă de autoritățile din SUA. Oficialii au declarat că au închis banca pentru a "proteja deponenții asigurați".

Măsurile au fost luate în condițiile în care firma, un creditor cheie în domeniul tehnologiei, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor.

Episodul a avut loc după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active afectate de creșterea ratelor dobânzilor.

Vestea a făcut ca investitorii să fugă de bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere înregistrată într-o zi, cu peste 60%, și au scăzut și mai mult în tranzacțiile ulterioare orelor de tranzacționare.

Problemele sale au determinat clienții să se grăbească să-și retragă depozitele și au stârnit temeri cu privire la întregul sector bancar.

Citește și: Director BNR: "Românii să se abţină de la credite în această perioadă"

Ce se întâmplă cu banii americanilor de la Silicon Valley Bank

Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (FDIC), care protejează de obicei depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că a preluat depozitele.

Clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri "cel târziu luni dimineață", a precizat aceasta, adăugând că banii obținuți din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Îngrijorările că și alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor bancare la nivel mondial joi și vineri dimineață.

Un creditor crucial pentru întreprinderile aflate la început de drum, SVB este partenerul bancar pentru aproape jumătate dintre companiile americane din domeniul tehnologiei și al sănătății, finanțate prin capital de risc, care s-au listat pe piețele bursiere anul trecut.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole