Antena 3 CNN Life Sănătate Mare atenție! Prea multă apă ne îmbolnăvește. Dr. Cauni explică de ce este atât de benefică apa plată cu lămâie de fapt

Mare atenție! Prea multă apă ne îmbolnăvește. Dr. Cauni explică de ce este atât de benefică apa plată cu lămâie de fapt

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 12:15 10 Aug 2020 Modificat la 12:15 10 Aug 2020

Este foarte important să știți că nu numai deshidratarea dăunează, ci și excesul de apă ne poate îmbolnăvi. Calculii renali au foarte multe cauze. Predispoziția genetică a pacientului este una dintre primele cauze dar mai sunt și particularitățile alimentare.

Foarte mulți pacienți care se prezintă la control cu litiaza renală nu consumă apa. Apa este cel mai important lucru în a dilua calculul și alte infecții. Apa cu lămâie asigură protecția rinichiului și protecția împotriva litiazei aparatului urinar.

Excesul de apă ne îmbolnăvește

Nu trebuie să credem că foarte multă apă protejează împotriva litiazei pentru că paradoxal, dacă pacientul bea foarte multă apă, de exemplu 6, 8, 10 litri, poate să apară litiaza pe hiperhidratare. Băutorii mari de bere pot face foarte des litiază ale aparatului urinar. 

Simptomele litiazei urinare apar cel mai frecvent în perioadele calde prin colica renală. Colica renală se caracterizează prin dureri violente în partea lombară uneori cu iradiere către partea genitală. Durerile nu se calmează cu poziția și de cele mai multe ori aduc pacientul în camera de gardă. 

În alimentație trebuie să avem grijă cu alimentele care au oxalat de calciu: 
- spanac
- sparanghel 
- roșii
- cacao
- cognac 
- produse lactate
- sare/zahăr
- exces de carne
- fructe de mare

Nisipul la rinichi apare în mute buletine ecografice. Acesta este însă un mit, nisipul nu se vede la ecograf. Când vorbim de colica renală, mulți medici recomandă un consum mare de apă, însă acesta este un alt mit. Consumul mare de apă crește dirueza și poate crește colica renală.

În timpul unei colici renale trebuie să facem cură de sete, să nu bem apă deloc, să aplicăm antinflamator și căldură. După criza se introduc ușor-ușor lichidele înapoi în dietă. 99% dintre litiazele renale nu se mai oprează dar dacă nu corectăm și cauzele care au dus la litiază, atunci afecțiunea poate reapărea. 

Sfat de Sănătate. De la ce aparte litiaza renală. Apa plată cu lămâie, benefică pentru rinichi

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole