Mare atenție la fructele și legumele din import care arată perfect, atrag atenția specialiștii.
Primii care pot descoperi fructele sau legumele periculoase, înainte ca ele să ajungă pe piaţă, sunt cei de la Direcţia Vamală Bucureşti. În fiecare lună, aici ajung între două şi trei sute de tiruri încărcate. Cele mai multe, din Turcia. 10% dintre ele sunt testate, pentru depistarea nivelului de chimicale pe care îl conţin.
Cumpărăm banane din Ecuador, portocale din Spania, pepene din Brazilia şi ananas din Costa Rica. Aducem şi mere din Polonia, căpşuni din Spania, roşii din Italia sau lămâi din Turcia.
În 2017 au intrat în ţară peste 40.000 de tiruri de produse alimentare. Dintre acestea, s-au verificat la vamă puţin peste 7.000 şi au fost recoltate probe din şi mai puţine, adică din aproape 700.
La trei loturi s-au găsit probleme: struguri şi nectarine din Turcia şi pepeni galbeni din Albania.