Antena 3 CNN Actualitate Educație Mare atenție la cacofonii! În ce contexte apare fenomenul și cum îl putem evita

Mare atenție la cacofonii! În ce contexte apare fenomenul și cum îl putem evita

Diana Dragotescu
1 minut de citit Publicat la 14:15 12 Aug 2020 Modificat la 14:15 12 Aug 2020

Cacofonia nu este o greșeală gravă. Este o asociere neplăcută de sunete, un fel de lipsă de armonie în felul în care combinăm cuvintele. Nu este un dezacord gramatical, nu este atât de grav, dar tot dezagreabil e.  Iată în ce contexte apare:

ca concentrație
ca caracter 

Aceasta este combinația cea mai dezagreabilă: „ca-co”, „ca-ca”. Putem aici să spunem „referitor la concentrație”, „din punctul de vedere al concentrației” sau „în ceea ce privește concentrația sau caracterul”. Avem multe opțiuni la dispoziție însă atenție! Un „și” intrecalat acolo nu este o alegere corectă, trebuie evitată cacofonia altfel decât prin adăugarea unui „și”. Este incorect să spunem „ca și caracter”, „ca si concentrație”. 

Un caz întâlnit extrem de des în ultima perioadă! Mare atenție la exprimare 

infectați cu coronavirus

Exprimarea este des întâlnită mai ales la știri. Acest context fonetic este mai puțin dezagreabil dar tot nu sună extraordinar. Orice se repetă și sună deranjant este cacofonie, ca în exemplu următor:

Se sedimentează 

Această exprimare ste tot o cacofonie, cacofonia nu apare doar în alăturări „ca-ca”, „ca-cu”, „ca-co” etc. mai parte și în următoarele contexte: 

Și-a șocat părinții
Începe pe 20 august 

În aceste cazuri trebuie să refolmurăm. Nu este nevoie să transformăm totul într-o vânătoare dar este bine să avem un pic de grijă pentru a nu scădea calitatea discurscului.

Mare atenție la cacofonii! În ce contexte apare fenomenul și cum îl putem evita

Etichete: Pe cuvant cacofonie
Citește mai multe din Educație
» Citește mai multe din Educație
TOP articole