Antena 3 CNN Externe Marco Rubio, secretarul de stat desemnat de Trump: "E nerealist să credem că rușii pot fi împinși unde erau înaintea invaziei"

Marco Rubio, secretarul de stat desemnat de Trump: "E nerealist să credem că rușii pot fi împinși unde erau înaintea invaziei"

A.I.
2 minute de citit Publicat la 20:05 15 Ian 2025 Modificat la 20:06 15 Ian 2025

Senatorul american Marco Rubio, nominalizat la postul de secretar de stat de președintele ales, Donald Trump, a spus miercuri că atât Moscova, cât şi Kievul vor trebui să accepte concesii pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează Agerpres.

"Va fi greu (de ajuns aici)", a declarat Rubio în timpul audierii sale în Comisia pentru Relații Externe a Senatului american.

El a adăugat că speră să se ajungă la o încetare a focului și a evocat nevoia ca SUA să practice o "diplomație îndrăzneață" pentru a pune capăt acestui război.

"Este inacceptabil ceea ce a făcut Vladimir Putin. Nu există nicio îndoială. Dar acest război trebuie să se termine. Aceasta cred că trebuie să fie poziția oficială a Statelor Unite: că (acest război) trebuie se încheie", a insistat Rubio.

Alesul lui Trump pentru șefia diplomației SUA:  "Ucraina duce lipsă de ucraineni"

În legătură cu Ucraina, actualul senator republican de Florida a afirmat că "principala problemă a acestei țări nu este că duce lipsă de bani, ci mai degrabă că duce lipsă de ucraineni".

"Adevărul este că, în acest conflict, Rusia nu poate cuceri toată Ucraina. Dar este, de asemenea, nerealist să credem că o națiune de dimensiunea Ucrainei, oricât de competentă ar fi (...), i-ar putea împinge pe acești oameni (armata rusă, n.r.) înapoi, acolo unde erau cu o zi înainte de invazie", a anticipat Rubio.

Donald Trump a promis că va pune capăt conflictului în "24 de ore" după revenirea sa la Casa Albă pe 20 ianuarie, stârnind îngrijorări că Ucraina ar putea fi forțată la concesii majore în schimbul păcii.

Moscova a câștigat teren în ultimele luni, în timp ce armata ucraineană, epuizată, duce lipsă de resurse, dar încearcă să-și mențină o prezență în Kursk, regiune rusă pe care a invadat-o într-o ofensivă surpriză în august 2024.

Ambele părți au lansat în ultimele zile atacuri puternice în teritoriul inamic.

Viitorul secretar de stat de la Washington vrea "aliați capabili să se apere"

Marco Rubio a mai spus, miercuri, în Senatul SUA, că ar trebui să fie ridicată problema "rolului SUA și al NATO în secolul 21".

Recunoscând importanța Alianței Nord-Atlantice în vremea Războiului Rece, senatorul republican a afirmat că în prezent este important ca SUA să aibă nu doar "aliați în apărare", ci de "aliați capabili în ceea ce privește apărarea".

Donald Trump a declarat la începutul lunii ianuarie că statele membre NATO ar trebui să își majoreze bugetele pentru apărare la 5% din PIB.

El a provocat panică în cancelariile europene după ce a amenințat, în timpul campaniei electorale, că nu va mai garanta protecția țărilor NATO în fața Rusiei, dacă acestea nu alocă un buget suficient pentru apărarea lor.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole