Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, la dezbaterea Antena 3 CNN: Cum să fac blat cu Simion? Pe mine m-a înjurat cel mai mult. Trăgea de ușa biroului meu

Marcel Ciolacu, la dezbaterea Antena 3 CNN: Cum să fac blat cu Simion? Pe mine m-a înjurat cel mai mult. Trăgea de ușa biroului meu

A.D.
25 minute de citit Publicat la 18:32 30 Oct 2024 Modificat la 09:00 31 Oct 2024

Antena 3 CNN a organizat, miercuri 30 octombrie, a patra dezbatere cu candidații la alegerile prezidențiale. La Palatul Parlamentului a fost pus față în față cu alegătorii și întrebările lor Marcel Ciolacu, prim-ministrul României și candidatul PSD pentru Palatul Cotroceni. Dezbaterea a fost moderată de jurnalistul Mihai Gâdea. 

Update 23:00 Dezbaterea s-a încheiat. Poate fi urmărită integral în videoclipul de mai jos:

„E ultimul tren în care ne putem urca”

Întrebare Mihai Gâdea: „Ultima întrebare din această seară vine din partea mea. Aceste alegeri despre ce sunt? Care e miza cu care credeți că se confruntă România?”

Ciolacu: „Aceste alegeri sunt despre români și despre stabilitate și despre dezvoltarea României în următorii ani. Dacă pierdem acest tren, acest tren nu se va mai întoarce niciodată. E ultimul tren în care ne putem urca.”

Întrebare Iancu Guda, specialist economic Observator: „S-au publicat, recent, datele de la BNR, costul de finanțare al românilor, companiilor și statului român. Care este dobânda cu care se împrumută o familie astăzi, în România, credit de consum, credit ipotecar, cu care se împrumută o companie și cu care se împrumută statul român pe cinci ani este cea mai mare dobândă din UE.”

Ciolacu: „Nu e cea mai mare. Toată zona are influență pentru că avem un supliment de risc.”

Iancu Guda: „Bulgaria se împrumută de trei ori mai ieftin.”

Ciolacu: „Bulgaria nu... Bulgaria trebuie ajutată după trei rânduri de scrutin. Șase la sută în acest moment...”

Iancu Guda: „11,11 la consum, la ipotecar 7,82, companiile 7.96 și statul român la 6,5, pe cinci ani. Acestea sunt ratele publicate de BNR pentru luna septembrie, puteți consulta baze de date.”

Ciolacu: „Știu că BNR ultima oară a scăzut și o să fie un fenomen, normal, că scăzând inflația scad și dobânzile automat. E un lucru care a atins toată Europa. Știm că Statele Unite au mărit imediat dobânzile și au atras tot capitalul. Europa s-a mișcat mult mai greoi, când s-au mărit dobânzile în Europa, deja nevoia de capital era mult mai mare. Noi aveam nevoie de capital și de împrumuturi. Am recomandat ministrului de Finanțe să nu facă împrumuturi pe zece ani, pe termen foarte lung, pentru că aceste dobânzi vor începe să scadă, lucru care se întâmplă și să știți că primul credit pe care l-am făcut eu, am luat credit cu 148% dobândă.”

Întrebare Sabina Iosub, jurnalist Antena 3 CNN: „O provocare – trei puncte tari și trei vulnerabilități.”

Ciolacu: „Cele tari – sunt un patriot, sunt un bun negociator și sunt foarte echilibrat. Trei vulnerabilități – am o bună credință excesivă, în politică e defect. Sunt vulnerabilitatea familiei mele. Cred că această problemă cu limba engleză pe care o să o rezolv.”

Sabina Iosub: „Suntem pe primul loc la consumul de droguri și alcool. Ce veți face ca președinte și ce ați făcut ca premier?”

Ciolacu: „Am început să fac, și azi în ședința de guvern. Trebuie să-l laud pe Predoiu, care nu e de la PSD, e impresionant. Ne coordonăm cu toți jucătorii europeni și nu numai și partenerul strategic e alături de noi. Am stat de vorbă cu tinerii în tratament și am constatat un lucru clar – statul român a fost total pe dinafară, am făcut vreo două broșuri expirate, n-am înțeles deloc fenomenul, i-am transformat în infractori, ei având o problemă de adicție, în loc să ne focalizăm pe tratament am făcut zeci de mii de dosare și statul român a avut o abordare diferită. O să rup agenția până plec din funcție, toată partea de prevenție trebuie să fie la Ministerul Sănătății.”

Întrebare Ana Maria Roman: „Ați luat meditații de la Klaus Iohannis?”

Ciolacu: „Nu.” 

Ana Maria Roman: „Nu avem șef la SRI de un an și aș vrea să vă întreb pe cine veți propune dacă câștigați alegerile, dacă-l numiți pe Mihai Tudose?”

Ciolacu: „Nu o să fie niciodată nici Tudose, nici Grindeanu, le place politica. Sunt două lucruri, mandatele șefilor de servicii și mandatul șefului Apărării, trebuie legate de mandatul președintelui. Nu pot să fie mai mult de două și să fie de cinci ani. Cred că cutuma ca un serviciu să fie propus de putere și un serviciu de opoziție este o cutumă corectă. Chiar dacă pare că e atributul meu, e atributul Parlamentului României, pentru că ei votează. Decizia se ia în CSAT, eu nu sunt Klaus Iohannis. Funcționez altfel. Voi sta de vorbă cu puterea și cu opoziția, fac consultări.”

Ana Maria Roman: „Schimbați șeful SPP?”

Ciolacu: „Eu nu schimb pe nimeni, atributul președintelui e de a numi, dacă CSAT schimbă avizul e atributul CSAT.”

Întrebare Robert Kiss, jurnalist Antena 3 CNN.ro: „Aveți în minte un nume de premier?”

Ciolacu: „Nu, pentru că am spus clar că acel premier nu va fi de la PSD, dacă era, aveam vreo cinci nume. 

Robert Kiss: „Dacă nu veți ajunge președinte veți mai fi președintele PSD?”

Ciolacu: „Nu știu, voi avea în primul rând o discuție eu cu mine, mai mult ca sigur pentru că am reușit să fim camarazi în partid după mult timp, voi avea o discuție așezată cu colegii mei, dar dacă nu mai sunt un plus, nu am nicio problemă să fac un pas lateral, pentru că fac 57 de ani, aș mai avea timp să fac ceva în viață.”

Întrebare Sergiu Cora, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați vorbit despre Colectiv și am auzit aceleași promisiuni. Nu vreau să facem o dezbatere, dar au trecut 9 ani și noi suntem în același stadiu, dar vreau să vă spun că sunt doi premieri în sală din partea PSD post-Colectiv. Știți pe ce loc se află România în topul european la capitolul decese din cauze prevenibile și tratabile?

Ciolacu: „Am fost în 2020 pe primul loc, e anul cu pandemie, la mortalitate excesivă. În 2024 nu am văzut încă statistica. Vedeți că e un raport care face trimitere la anul 2020, atunci m-am speriat pentru că ajunsesem la primul loc în lume cu acea aberație de a închide spitalele. În acest moment, cea mai mare cheltuială a statului este 1,2 mld de euro pe lună sunt plățile directe spre Casa de Sănătate. E separat de bugetul Ministerului Sănătății, unde se fac investiții și cofinanțare. Problema mea ca prim-ministru și mă gândesc că totuși trebuie să anticipezi niște lucruri pentru că altfel nu le rezolvi. După ce terminăm aceste investiții, sunt vreo 14 spitale în construcție, trei regionale.”

Sergiu Cora: „Românii încă-și caută sănătatea în străinătate. Știți cât era la 1 ianuarie 2024 datoria statului român la spitale din străinătate. 342 milioane de euro.”

Ciolacu: „Nu cred. Eu nu cred că avem aceste datorii, s-ar putea să fie vechi. Din ce țin eu minte, nu vreau să mint, cred că plătim 20 mld. euro pe an. E rușinos, dar stați că nu se poate face într-o zi.”

Cazul Nordis

Întrebare Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: „Dețineți direct sau prin interpuși apartament la Nordis? Cunoașteți pe cineva care deține?”

Ciolacu: „Nu și nu.”

Cătălina Porumbel: „Ați spus că aveți prieteni care sunt în această situație.”

Ciolacu: „Adrian îl cheamă, e un om de afaceri și a spus că are două promisiuni făcute la Nordis și constatat că și-a pierdut banii. Eu știu ce am făcut eu, l-am sunat pe Simonis, a făcut ședință și am schimbat legislația. Sunt mai multe cazuri pe aceeași speță, cred că trebuie intervenit de mai demult, dacă parlamentul sau prim-ministrul ar fi fost informat. Nu mi s-a spus, aș fi luat măsuri imediat. N-am avut această discuție, nu-i pe agenda mea. Singurul lucru pe care l-am verificat și ne-am uitat în toată legislația de la comisia juridică dacă cumva s-a modificat legislația pentru a avantaja această afacere, nu a existat. Și vă spun că s-a verificat trei nopți toată legislația.”

Cătălina Porumbel: „De unde aveți informația că există o fermă de troli care lucrează pentru Geoană?”

Ciolacu: „Să vedem investigația. Am spus că nu am această informație, e din zona politică, nu de la statul român. Aștept ca statul român să facă lumină.”

  • Context:

Recorder.ro a publicat, la începutul lunii octombrie, o amplă investigație despre dezvoltatorul imobiliar Nordis, despre care spune că „a descoperit indicii solide că unele apartamente au fost vândute de mai multe ori, către persoane diferite”.

Nordis este unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din România, cu proiecte anunțate în mai multe zone din țară.

În urma acestui scandal din spațiul public, PSD a depus un proiect pentru protejarea cumpărătorilor de imobile. Astfel, se va stabili un plafon maxim pentru avansurile plătite la semnarea unei promisiuni de vânzare a unui imobil, avans care nu poate depăși 10% din prețul total al imobilului. Plafonul ar putea crește până la 40%, doar în situația în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare în vederea protejării investiției cu una dintre societățile de asigurare.

PSD și PNL s-au acuzat reciproc în acest scandal, care a dus la demisia Laurei Vicol din funcția de președinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților, dar și din PSD. Liberalii au susținut că li s-a blocat în Parlament un proiect care ar fi blocat țepele imobiliare, după ce PSD a depus proiectul, care este similar.

Întrebare Gina Vacariu, jurnalist Antena 3 CNN: „Să ne transpunem, sunteți la Cotroceni, președinte. Vă mai tatuați că nu crește TVA-ul, că nu cresc taxele?”

Ciolacu: „De obicei, oamenii politici, mai ales în campanie, aleg calea ușoară. Calea ușoară ar fi fost să nu depun niciun plan fiscal. Franța nu a depus și și-a asumat. Ei nu au cofinanțările pe care le avem noi, mai ales în proiectele de infrastructură. Și atunci mi-am asumat că decât să am eu un câștig imediat sau să dau mereu explicații, am preferat să dau explicații să fac un plan fiscal. PNRR ar termen de implementare până în 2026. Sunt discuții, nu vă ascund, să prelungim acest termen. Ne-am ferit de răul rău, dacă va trebui să implementăm până în 2026. Mai e ceva în PNRR, nu scriu de noi, scris de coaliția de dreapta – să creștem anul viitor veniturile cu 2,5 puncte procentuale ca venituri din PIB, eu am preluat cu 27, suntem la 29,6 și am negociat să fie o creștere de doar 1,1. Asta înseamnă că în România nu vor crește taxe.”

  • Context:

Premierul Marcel Ciolacu a promis acum câteva zile că TVA ul nu va crește.

„Nu voi face greșeala lui Emil Boc, mă tatuez pe mână, TVA-ul nu va creşte”, a declarat seful Guvernului.

Ciolacu spunea atunci că nu putea să amâne acest plan fiscal, chiar dacă suntem în plină campanie electorală.

Mai multe informații despre subiect AICI.

Întrebare Adrian Ursu, jurnalist Antena 3 CNN: „În primul rând, m-a surprins o afirmație a dvs. când l-ați descris pe Simion. „Cum să fac eu cu un astfel de individ un blat”? Adică dacă era mai frecventabil făceați?”

Ciolacu: „Nu-mi aduc aminte să fi făcut vreodată un blat în politică. Toată lumea spune că sunt un negociator bun, cred că toată lumea trebuie să se ridice mulțumită de la masă. N-am făcut niciodată blat, cu atât mai puțin cu dl. Simion. E o poveste de campanie, care să creeze o anumită emoție.”

Adrian Ursu: „Rareș Bogdan deja postează că ați refuzat să semnați că faceți alianță politică cu AUR.”

Ciolacu: „Pe asta și-au construit toată campania electorală, cred că votul colegilor și că a am zis că nu nominalizez de la AUR, mai sigur de atât nu pot.”

Adrian Ursu: „Spuneați că nu vreți să vă expuneți familia, dar uneori familia vă expune. Să-l puneți pe nepot să dea meditații de bune practici în afaceri, că pare că rețetele sunt miraculoase.”

Ciolacu:Nu sunt, pentru că nu e bogat. Nu sunt informațiile corecte. În primul rând, cred că eu sunt problema familiei, nu ei sunt problema mea. L-am întrebat pe Mihăiță în mod special, am lămurit toate problemele. Mi-a spus că nu a cumpărat nicio firmă. A avut un profit de 67.000 de lei. Constatăm că nepotul meu milionar în euro a câștigat fabuloasa sumă de 2.200 de lei pe lună de la acea firmă. Îi datorez nepotului meu să spun măcar adevărul prin mine. Angajat, cine este, la medicamente, normal că m-am uitat pe site, am vorbit cu ministrul, nicio treabă cu mine, cu nepotul meu, ne putem uita cu toții să vedem CV-ul, e impecabil, nu a fost om politic, a fost vicepreședintele Asociației Farmaciștilor. De ce îi trebuia lui o pilă? De unde, de la nepotul meu de 35 de ani. Acel domn a vândut unui asociat al nepotului meu... E prea mult. Contractele companiei cu statul român reprezintă 0,3 la sută din cifra de afaceri. Dar povestea e poveste, nu a furat nepotul meu, nu a beneficiat de nimic de la mine, poate din experiența mea, stând cu mine la pescuit. Nu e milionar, are o casă la Buzău pe care o plătește în rate, n-are apartament în București, e un om normal, cu adevărat nu e angajat la stat, domnul Ciucă care toată viața lui a fost la stat, scoate aceste știri.”

Mihai Gâdea: „Am oferit posibilitatea candidaților să vină cu cei mai iubiți susținători. Ați spus că nu vreți să expuneți pe nimeni din familia dvs.”

Ciolacu: „N-am folosit niciodată familia, n-am fost niciodată la fiul meu la facultate, pentru că începusem să ocup anumite funcții în statul român. Am fost când a terminat facultatea acum, de curând, pentru că între timp am doi copii, fiul meu s-a căsătorit și am și eu o fată. Am evitat să-mi expun familia, e normal. Filip e un copil care vrea să crească pe picioarele lui, am un copil bun, nu mi se datorează mie, trebuie să recunosc, se datorează soției.”

Ciolacu spune că nu a intervenit pentru nepotul lui

Întrebare Mircea Geoană: „Cum credeți că e posibil ca o firmă din Buzău controlată de nepotul dvs. poate să câștige un proiect din PNRR și să facă profit de zeci de milioane de euro?”

Ciolacu: „A făcut, așa, o varză specifică domniei sale. Nepotul meu a depus un proiect alături de alt partener. În ghidul prevăzut trebuia să fie o campanie nouă, nu una cu activitate. În al doilea rând, nu a luat niciun ban, e departe de a fi implementat. Dacă și eu și dl. Tudose și nepotul meu și dl. Tudose depuneau proiecte în regulă, și acolo sunt consultați europeni nu români, proiectul nepotului nu a luat locul proiectului lui Tudose. Eu nu am avantajat pe nepotul meu și nici el nu a luat locul cuiva care ar fi vrut să depună un dosar pe acea zonă. Mai sunt fonduri. Normal că după au venit cheltuieli care decurg.

Mihai Gâdea: „El a beneficiat de protecția dvs.?”

Ciolacu: „Dacă cineva din statul român, vreun ministru, vine și spune că eu am intervenit, plec a doua zi din politică. E un copil deștept, nu pot eu să-i interzic. Cu un coleg a depus un proiect, nu am luat locul nimănui, sunt bani, poate să aplice și altcineva. Mă confundă domnul Geoană.”

Întrebare Oana Zamfir, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați afirmat că nu ați intervenit niciodată pentru nepotul dvs. Dacă nu ați intervenit niciodată, atunci cum explicați angajarea lui la Ministerul Fondurilor Europene, consilier personal al ministrului din calitatea lui de șef de benzinărie la Buzău. Ca premier în funcție ați dat în judecată o instituție din subordine. Să explicați rolul dvs. determinant în Revoluția Română și să spuneți unde l-ați exercitat, pentru că spuneați că lucrați la Buzău. În CV-ul de premier scria că lucrați la București.”

Ciolacu: „Să le luăm pe rând. Nepotul meu l-a cunoscut pe Teodorovici când a venit să candideze la Buzău și a fost unul dintre tinerii care a mers cu Eugen la Buzău, partidul a hotărât ca el să candideze la Buzău, i-a plăcut de el, cred că avea 20 și ceva de ani. E consilier al ministrului, presupun că nu toți consilierii sunt experți în fodnuri europene. Din câte îmi aduc aminte, a fost cu un sfert de normă, un lucru bun pentru orice tânăr din țara noastră. Eu cred că eu mi-aș dori să am la mine la cabinet studenți sau tineri care să vadă sau să înțeleagă cum funcționează statul român. Nu pot să-mi omor familia, doar pentru că-s șef la PSD sau premier. Eugen, chiar dacă e supărat pe mine, poate să spună toată povestea.

În ce privește participarea mea la Revoluție, am participat. Sunt unul dintre cei care au dormit în Palatul Comunal. Toată lumea a declarat că am fost participant la Revoluție cu adevărat. Mi s-a părut o nedreptate și am zis să dau în judecată. După mi s-a părut imoral ca premier să dau în judecată o instituție subordonată mie. E dreptul meu să și greșesc și important e că nu am continuat în această greșeală. Am poze, legitimații, am absolut toate aceste documente.”

Întrebare Gabi Nicolescu: „Am făcut trei ore până în București, când o să avem și noi autostrăzi? De la Slatina am venit.”

Ciolacu: „Acolo sunt mai multe promisiuni, cred că în momentul acesta avem, în primul rând, promisiunile făcute la Craiova și Pitești, ați văzut că de această dată, pentru prima oară, un ministru și-a asumat, cu toate că eram în campanie, toate înjurăturile pe Valea Oltului și ca să nu întârziem și-a asumat acest lucru. Ritmul investițiilor în infrastructură nu a existat niciodată până acum. Cred că o să dăm drumul la 130 de km din Autostrada Moldovei, cred că primii zeci de km spre Focșani și o să dăm drumul, cred că în 2-3 săptămâni, și dinspre Ploiești la vreo 50 de km. În ultima ședință de guvern am trecut și A8 unde sunt iarăși investiții. De fapt, sustanbilitatea economică a României se bazează pe investițiile din infrastructură.”

Tragedia de la Colectiv

Întrebare Nicolae Ciucă: „Știu că orice v-aș întreba, m-ați minți. Cum credeți că se simt părinții și rudele celor de la Colectiv când îi văd pe listele PSD pe premierul Colectiv Ponta și pe primarul Colectiv Piedone?”

Ciolacu: „În primul rând, Victor Ponta a plătit politic pentru că nu a avut o implicare directă și știm cu toții. Domnul Piedone are o decizie a instanței pe care eu nu mi-am permis să o comentez. În schimb, observ că dl. Ciucă a luat-o pe urmele tătucului său, dl. Iohannis, omul care și eu am aflat în emisiune, l-a pus și șef al Armatei și ministru al Apărării și premier și candidat la funcția de președinte și dl. Iohannis a folosit acestă tragedie cu geaca roșie atunci. Niciodată un om politic nu are dreptul să se urce pe tragedia unor oameni.”

Întrebare Alexandru Todericiu, Viena: „Prime Minister, would you be so kind to spell out your family name in English, please. (trad. Domnule prim-ministru, ne puteți spune numele dvs. de familie pe litere, în limba engleză, vă rog?).”

Ciolacu: „Ciolacu se spune şi în engleză şi în română. În primul rând, vă fac o promisiune că pe data de 8 ianuarie o să vin la o emisiune la dvs., dacă mă invitați, și o să vorbim numai în limba engleză. Așa, cu engleza mea nu tocmai perfectă am reușit să bag România în Schengen aerian și maritim, am reușit să negociez cu Aliyev 1 miliard de metri cubi de gaz pentru R. Moldova, cu președintele Erdogan să circulăm doar cu buletinul, cu doamna Meloni chiar dânsa mi-a zis că vorbesc acceptabil engleză, cred că a vrut să fie elegantă cu mine, cu Pedro Sanchez să discut dubla cetățenie a românilor, cu Scholz să discutăm prima oară un plan de acțiune similar cu un parteneriat strategic, peste tot, unde am fost să nu mai existe limba moldovenească, doar română. Cu engleza mea am reușit toate aceste lucruri, un singur lucru aș vrea să întreb – câte a realizat dl. Iohannis? O să închid și Schengenul terestru și cu vizele pentru SUA și nu în ultimul rând, pentru prima oară avem la Comisie un vicepeședinte.”

Întrebare, Alin Nicolae Stancu, SNSPA: „Potrivit unui articol Eurostat, România are cea mai mare rată a abandonului școlar timpuriu. Ce măsuri ați luat?”

Ciolacu: „Cred că e cea mai mare provocare a ministrului Educației. Am venit cu bursele și ați văzut că au fost discuții în mass-media că nu știu câți copii au luat burse chiar dacă nu aveau nota 5. Eu mi-am dorit ca acești bani să ajungă la copii pentru ca ei să vină la școală. Am venit cu Masa Caldă mai ales în zonele defavorizate și vom continua. Era un raport al Băncii Mondiale și spunea că aproape 3 copii din cinci merg la muncă în loc să meargă la școală. Am luat toate aceste măsuri, iar efectele se vor vedea imediat, sunt efecte directe și rapide. Am venit cu voucherele pe fonduri europene pentru rechizite, numai așa poți să ajungi cu un abandon școlar cel puțin în media europeană.”

Întrebare Andreea Dumitrache, jurnalist Antena 3 CNN: „Ați fost suspectat că umblați cu Klaus Iohannis. A ieșit USR de la guvernare dat afară. Ați fost acuzat de acest blat, acum când e la final de mandat, v-ați opus legii care l-ar fi făcut și senator, dar a rămas scandalul cu banii. De ce îl protejați pe președinte?”

Ciolacu: „Cu acele voturi, PSD nu ar fi putut să voteze o moțiune votată de USR cu AUR. Noi am avut o strategie și Sorin a fost cel care a depus moțiunea. Până la urmă, facem politică, iar cu ajutorul acelei moțiuni am scăpat de Cîțu. Blatul cu legea specială pentru Iohannis – eu cred că acolo e ruptura acestei coaliții, pentru că această coaliție, nu guvernul, s-a rupt când eu și colegii mei am refuzat să votăm o lege pentru o singură persoană. Dacă ne uităm exact de când lucrurile au deraiat și a început lupta la baionetă a fost de când noi am zis că nu vom vota o lege pentru o persoană. M-am uitat la emisiunea cu Nicolae Ciucă și am văzut că el a spus că nu are nicio problemă să desecretizeze ceea ce este legal – presupun cheltuielile pentru o casă, repartiția unei case nu e un lucru secret. Mâine dimineață la ședința de guvern voi cere secretarului general, pentru că dl. Ciucă a spus că nu are nicio problemă – ministrul justiției trebuie să ne spună ce e ilegal și vom afla tot. 
Prim-ministrul nu e Dumnezeu. RAPPS e în subordinea secretarului general al guvernului. Eu cu dl. Ciucă nu vorbesc, n-aveam cum să-l întreb dacă e de acord sau nu, dar a zis la dezbateri că e de acord, așa că eu declanșez întreaga procedură să vedem ce cheltuieli sunt acolo, unde e repartizată această casă, dacă e cu vreo destinație anume.”

Întrebare Dan Irimia, telespectator: „Sunteți probabil de acord că inima oricărei democrații o reprezintă procesul. Mai cunoașteți vreo țară demcoratică în care vreun serviciu secret are acces direct prin intermediul sistemului informatic. Faceți ceva?”

Ciolacu: „Nu există niciun serviciu secret care să aibă un acces nelimitat, accesul la serverele pentru alegeri îl au doar cei de la AEP. E o procedură clară, verificată, nu există așa ceva, nu există această suspiciune, iar partidele au numărătoare paralelă, fiecare membru în secția de vot are 24 de ore ca aceste copii după procese verbale să ajungă la sedii și să facem numărătoare paralelă. E exclus ca cineva să fure alegerile în România în 2024.”

Întrebare Berta Popescu, jurnalist Antena 3 CNN: „Pornind de la declarațiile cu ferma de troli, o să vă citez dintr-un răspuns al DNSC: „La acest moment, după ce am făcut verificări tehnice, nu avem nicio semnalare, niciun raport. Am făcut verificări din exces de precauție nu am primit vreo solicitare oficială”. De unde ați primit informațiile?”

Ciolacu: „Oficial nu am fost informat, pentru că nu aveam voie să folosesc o astfel de informație. Cu doamna Lasconi cred că am vorbit o singură dată le telefon, nu există un scenariu PSD-USR, cine știe, poate inventează PNL și acolo un scenariu. Așteptăm rezultatele.

Berta Popescu: „De acestă dată pare că s-a ajuns de la sufrageria domnului Oprea la o clădire cu un etaj întreg, așa se alege președintele României?”

Ciolacu: „Nu, eu cred că acele vremuri sunt depășite. Eu cred că România a intrat într-un traseu și cred că actuala coaliție a adus o consolidare a democrației în România. Că se încearcă cu ferme de troli... vedem ce se întâmplă în R. Moldova. În primul rând, cred că dl. Geoană trebuie să lămurească. PSD nu are niciun consultant străin. Toți sunt români, eu cred că în statul român este îndreptățit să prevină și să ia măsuri dacă există suspiciuni, și sunt. Eu nu știu dacă se fac pentru dl. Geoană, pentru alt partid, am încredere în colegii mei că nu umblă cu așa ceva. Dar e bine să facem acest control pentru că România are, totuși, cea mai lungă graniță cu un stat aflat în război cu Rusia. Avem alegeri în R. Moldova unde este un război hibrid împotriva președintei Maia Sandu.

Instituțiile ar fi trebuit să știe și atunci dacă există și influențează, cine e de vină? Sunt unele lucruri pe care eu ca prim-ministru le-am aflat de la televizor.”

Ciolacu nu vrea un prim-ministru de la PSD

Întrebare Bianca, Cluj: „Dacă dvs. ați fi ales președinte, pe cine ați vrea prim-ministru?”

Ciolacu:
„În primul rând, o mai spun o dată, dacă românii vor decide să fiu președinte și mă uit la colegii mei, fără supărare, prim-ministrul nu va fi de la PSD.

Știu ce nu voi face, ca să închidem și acest subiect definitiv, cu certitudine, chiar dacă acest lucru va însemna ca PSD să meargă el în opoziție, PSD nu va face majoritate cu partidul AUR. Eu vă propun în direct ca colegii mei să voteze, să fie o decizie politică că PSD nu face alianță cu AUR chiar dacă ne duce în opoziție.”

Mihai Gâdea: „Garantați și că AUR nu ajunge la guvernare în nicio formulă?”

Ciolacu: „Categoric. Ca să facem o distincție între românii care votează cu AUR, eu o să fiu și președintele acelor români, fiecare avem aceste drepturi. Eu cred că am intrat într-o logică în care împărțim voturile românilor înainte să fie exprimate. Doar PNL ar face alianță cu AUR, dar nu cred, sunt supărați acum, dar o să le treacă.”

Întrebare Ștefan, Galați: „În eventualitatea câștigării alegerilor, veți fi un președinte jucător ca Băsescu sau călător?”

Ciolacu: „Categoric nici una nici alta. Îmi doresc să fiu un președinte arbitru și pentru că de 20 de ani am avut președinți care ori s-au răzbunat pe adversari sau pe oamenii incomozi cu justiția, am mai avut un președinte care s-a răzbunat pe un partid și pe adversari și i-au adus tot felul de minciuni, ne aducem cu toții aminte că am vândut și Ardealul. Mi-aș dori să fiu arbitru și o perioadă de timp aș vrea să nu arăt niciun cartonaș. Să aduc echilibru prin felul meu de a fi și să aducem o normalitate mult promisă în România, ea chiar să existe, pentru că urmează cei mai importanți ani pentru România și români.”

Întrebare Elena Lasconi: „Aș vrea să-l întreb: Ați îndatorat țara asta și pentru generațiile nenăscute. Care e suma exactă pe care trebuie să o plătească fiecare copil din țara asta? E mai mare decât suma pe care o spune matrioșca dvs. politică.”

Ciolacu: „PSD, când a plecat de la guvernare a lăsat o datorie publică de 37 la sută și un deficit de 2,7 la sută. A venit, cu tot respectul, doamna Lasconi,  o faimoasă guvernare de dreapta pe care vrea acum domnul Ciucă să o reunească. A făcut datorii de 200 de mld. În acest moment, guvernul plătește ratele la datoriile făcute de domnul Cîțu și guvernul USR-PNL. Din deficitul actual, 85 la sută s-au dus pe investiții.”

Ciolacu neagă că ar exista un blat între PSD și AUR

Mihai Gâdea: „Există un blat între PSD și AUR?”

Ciolacu: „Dacă ne uităm la istorie vedem că am fost omul politic cel mai atacat de către Simion. 45 de minute m-a înjurat în timpul unui discurs, trăgea de ușa biroului meu. Cum să fac eu cu un asemenea personaj blat? Am văzut că cei care țipau cel mai mult pe acest subiect sunt colegii de guvernare. Îmi aduc aminte că această șmecherie ieftină a fost folosită de PDL, pentru a o trimite pe fiica lui Băsesc europarlamentar. Azi, nu mai există, se află în PNL. Cei care au făcut acest lucru în toată istoria României sunt acum la conducerea PNL.

Mihai Gâdea: „Ce asigurări puteți să dați că așa ceva nu se va întâmpla?”

Ciolacu: „Și democrația e vie și alegerile sunt reale și pesediștii o să voteze Marcel Ciolacu. Mi-ar crăpa obrazul de rușine eu să mă duc la Mihai Tudose să-i zic să orchestrăm așa ceva. Cunosc bine acest partid, sunt unul dintre fondatori, niciodată nu ar accepta așa ceva. De ce s-a ajuns aici? Din neputință, pentru că românii când am stabilit o listă comună, românii au arătat că vor în continuare stabilitate că nu suntem perfecți, dar acceptabili și ne-au dat 50%. După două luni, uitând votul românilor, am găsit de cuviință să ne schimbăm că suntem în opoziție, dar la guvernare. Lumea nu mai înțelege nimic.

Românii ne-au dat un vot și ne-au arătat o cale. Partenerii noștri de guvernare ne-au spus că vor altceva. Normal că românii te penalizează și au ajuns într-un moment de neputință și încearcă... mai era turnătoarea aia, Mona Muscă, care ne explica... De ce să-i dau eu voturi lui Simion, care-i logica?”

  • Context

Recent, Viorel Hrebenciuc, un influent fost lider PSD, a fost menționat în legătură cu o strategie politică ce vizează susținerea lui George Simion, liderul AUR, pentru a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Într-o declarație publică, George Becali a afirmat că Hrebenciuc i-a propus să contribuie la susținerea lui Simion, considerând că o astfel de confruntare în turul doi ar putea fi avantajoasă pentru PSD.

Planul, cunoscut neoficial ca „Planul Hrebenciuc,” ar presupune ca PSD să direcționeze o parte din voturi către AUR pentru a spori șansele lui Simion, sperând, astfel, într-o confruntare favorabilă cu liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Preşedintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a susţinut ulterior că o astfel de situaţie nu este doar „dorinţa” PSD, ci şi a Rusiei.

Mai multe informații despre subiect AICI

Mihai Gâdea, jurnalist Antena 3 CNN: „Aveți emoții?”

Ciolacu: „Am emoții, ca de fiecară dată, în seara asta chiar mai multe. Vă felicit pentru idee. Ne îndreptăm spre o campanie lipsită de idei, axată pe atacuri între contracandidați și partide. Nu e o zi fericită, se împlinesc 9 ani de la tragedia de la Colectiv. Nu vreau să fiu în sufletul părinților. Încerc să previn să nu se mai întâmple așa ceva. Nu știu dacă cineva din Guvern și-a cerut vreodată scuze, și îmi cer scuze sincere, fiindcă trebuie să învățăm din astfel de momente nefericite.”

Update 21.00 Dezbaterea a început.

Știre inițială

Dezbaterile, organizate sub numele „Un președinte în fața națiunii”, sunt găzduite de Mihai Gâdea și, timp de două ore, fiecare candidat la alegerile prezidențiale răspunde întrebărilor jurnaliștilor, analiștilor și mai ales ale publicului, ale celui prezent în sală, dar și ale telespectatorilor.

Românii sunt așteptați să trimită întrebări pentru candidați pe WhatsApp, la numărul 0744 882 200.

Duminică, primul candidat la alegerile prezidențiale prezent la „Un președinte în fața națiunii” a fost Elena Lasconi

Vezi ce a răspuns candidatul USR la alegerile prezidențiale la dezbaterea de duminică.

Luni, al doilea candidat la alegerile prezidențiale prezent la dezbatere a fost Nicolae Ciucă.

Marți a fost prezent ”în fața națiunii” Mircea Geoană. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole