Antena 3 CNN Economic Guvernul a crescut plafonul pentru ajutorul de încălzire și alimente: ”Românii își vor primi banii în continuare”

Guvernul a crescut plafonul pentru ajutorul de încălzire și alimente: ”Românii își vor primi banii în continuare”

de Laura Dinu    |   

Guvernul a crescut la 2200 de lei plafonul veniturilor luate în calcul pentru acordarea ajutorului social, pentru alimente și încălzire. 

Update 12:00. Guvernul a majorat plafonul veniturilor din pensii până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor. Mai exact, pragul creşte de la 1.830 lei la 2.020 de lei/lună. De acest program vor putea beneficia peste 2.350.000 de pensionari. La stabilirea acestui prag nu se iau în calcul eventuale alte venituri obţinute de beneficiari în afara celor din pensii şi indemnizaţii sociale.

”Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor”

După recalcularea pensiilor, care a dus la majorarea veniturilor multora dintre ei, aceștia ar fi depășit pragul de 2.000 de lei, atât cât este în prezent, și ar fi rămas fără ajutoarele de la stat.

”Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate și ajutoare pentru încălzire. Astfel, majorăm pragurile veniturilor obținute de aceștia pentru ca, și după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar. 

În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Și pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii cu un singur părinte”.

Totodată, premierul a subliniat faptul că sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu vor fi luate în calcul la stabilirea drepturilor pentru ajutorul de încălzire.

”Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare. În acest fel, ne asigurăm că un număr cât mai mare de pensionari pot primi în continuare sprijinul în perioada 1 septembrie 2024 – 15 octombrie 2025”, a declarat Marcel Ciolacu înainte de ședința de Guvern.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile