Premierul Marcel Ciolacu a declarat că propunerea României pentru un post de comisar european va fi făcută după finalizarea negocierilor pe portofoliile din viitoarea Comisie Europeană, transmite Agerpres.
Întrebat dacă îl va propune pe actualul preşedinte al României pentru un post de comisar european, liderul PSD a spus:
"Nu am avut niciodată o discuţie cu preşedintele Iohannis pentru un eventual mandat de comisar. Dar, vă spun fără nicio reţinere, nu cred că aş fi dispus să-l nominalizez pe domnul Iohannis comisar ", a declarat Marcel Ciolacu.
Întrebat apoi dacă nominalizarea va fi europarlamentarul Mihai Tudose, pentru portofoliul Economie, el a spus că trebuie văzut întâi portofoliul care va reveni României.
"Haideți să vedem portofoliul exact pe care o să-l negociem. E o procedură nu tocmai simplă. A cerut doamna Ursula şi bărbat şi femeie. Dânsa va avea şi un interviu propriu cu cei nominalizaţi, mi se pare foarte corect.
Deci, haideţi să vedem portofoliul. Este un candidat serios Mihai Tudose pentru zona de economie. E şi om politic, are şi experienţă, e unul dintre candidaţi. Sunt mai mulţi colegi, nu vreau să intru în toate detaliile pentru că suntem în mijlocul unei negocieri. Plus că la noi, ca întotdeauna, e o struţo-cămilă, eu nominalizez, domnul preşedinte negociează în cadrul Consiliului ", a declarat Ciolacu.
El a precizat că nominalizarea ar urma să se producă în perioada septembrie-octombrie.
Surse: Cine va fi comisarul european al României. Mihai Tudose și Victor Negrescu în pole position, vrea și Vasile Dîncu
România trebuie să decidă în perioada următoare persoana pe care o va propune pentru a ocupa funcția de comisar european ce revine țării noastre. În acest moment sunt în cărți mai multe nume, majoritatea de la PSD, au declarat surse politice pentru antena3.ro.
Negocierea pentru portofoliul care urmează să revină României este purtată pe mai multe direcții, atât de premierul Marcel Ciolacu cât și de președintele României Klaus Iohannis. Decizia finală aparține premierului, care trimite propunerea de comisar la Bruxelles.
România vizează un post de comisar cu atribuții în zona economică, însă sunt luate în calcul și alte variante. Astfel, posibilele portofolii ar fi cel economic, cel pentru extindere, precum și un portofoliu în zonă apărării, cu condiția ca acesta să fie ocupat de președintele Klaus Iohannis, al cărui nume încă este vehiculat în cercurile politice de la Bruxelles.
Recent, vicepreședintele şi europarlamentarul PSD, Mihai Tudose, declara la Antena 3 CNN că președintele Klaus Iohannis își dorește să ocupe un portofoliu de comisar, iar dacă și-ar dori, îi e greu să creadă că l-ar desemna Marcel Ciolacu: „Mi-e greu să cred că domnul Ciolacu îl va desemna pe domnul Iohannis. Așa zic eu, că mi-e greu să cred”.
Surse guvernamentale au delcarat pentru antena3.ro că sunt două nume principale pe care premierul Marcel Ciolacu le-ar putea propune pentru postul de comisar. Acestea sunt Mihai Tudose, dacă România obține portofoliul pentru economie și Victor Negrescu, dacă ne revine portofoliul pentru extindere. De asemenea, surse din PSD susțin că un post de comisar este vizat și de actualul președinte al Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu.
Procedural, România ar trebui să transmită la Bruxelles două variante, un bărbat și o femeie, din care președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, să aleagă. România, însă, a propus în ultimele două mandate ale Comisiei femei în funcția de comisar, pe Corina Crețu (2014) și Adina Vălean (2019).
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu declara că „după două doamne propuse, cred că o să propunem un bărbat. Vă repet, de două ori România a venit cu două propuneri de comisar, de doamne. Cred că de această dată, România poate să facă o propunere de domn”.
Odată ce von der Leyen îşi va alcătui echipa de comisari, aceştia vor fi audiaţi de Parlamentul European la toamnă.
În prealabil, comisia pentru afaceri juridice a PE va verifica declaraţiile de interese financiare şi eventualele conflicte de interese ale candidaţilor la posturile de comisari.
Comisiile de resort vor supune ulterior la vot candidaturile individuale, deşi Parlamentul European poate aproba sau respinge Comisia doar în integralitatea sa.
Votul în parlament asupra întregii comisii ar putea avea loc, conform planului, în luna septembrie. Aceasta ar deschide calea pentru ca a doua comisie von der Leyen să îşi preia mandatul la data de 1 noiembrie, aşa cum este planificat.