Conform raportului Agenției UE pentru drepturi fundamentale, dar și datelor IGPR, 66% din actele de violență sesizate sunt îndreptate împotriva femeilor, iar peste o treime din acestea (37%) au loc acasă. Aproape trei din patru cazuri de hărțuire sexuală (72%) împotriva femeilor sunt comise de o persoană pe care nu o cunosc.
"Doar o treime (30%) din victimele agresiunilor fizice și o zecime (11%) din victimele hărțuirilor le declară la poliție În primele 10 luni ale anului 2023, Poliția Română a înregistrat 48.368 de fapte penale comise în domeniul violenței domestice, dintre care 62% constituie lovituri sau alte violențe.Tot în primele 10 luni din 2023, au fost emise 10.994 de ordine de protecție", potrivit mesajului campaniei.
Orice persoană victimă a violenței domestice are dreptul la protecție specială, adaptată nevoilor sale; la servicii de consiliere, reintegrare socială, asistență medicală și juridică gratuită; la respectarea personalității, demnității și vieții private; la informarea cu privire la drepturile sale.
Campania "STOP violență împotriva femeilor " este o campanie națională de popularizare a numărului 0800 500 333, prin care orice victimă poate primi ajutor și sprijin.
Și premierul Marcel Ciolacu a luat poziție.
"La fiecare 12 minute, o persoană este victimă a violenței domestice. 66% dintre actele de violență sesizate sunt îndreptate împotriva femeilor. 80% dintre copiii abuzați sexual sunt fete. Pentru a veni în sprijinul victimelor am decis demararea campaniei STOP violenței împotriva femeilor!
Nicio persoană abuzată nu trebuie să treacă singură prin această traumă, ci poate fi îndrumată, consiliată, sprijinită, sunând la telverde 0800 500 333", susține Marcel Ciolacu.
❗La fiecare 12 minute, o persoană este victimă a violenței domestice. ❗66% dintre actele de violență sesizate sunt...
Posted by Marcel Ciolacu on Tuesday, 28 November 2023