Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu merge în vizită la Bruxelles. Va discuta cu Ursula von der Leyen despre viitorul comisar european din partea României

Marcel Ciolacu merge în vizită la Bruxelles. Va discuta cu Ursula von der Leyen despre viitorul comisar european din partea României

de Andreea Ştefan    |   

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, la începutul ședinței de Guvern, că va face o vizită la Bruxelles și va discuta joi cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, despre viitorul comisar european din partea României, stadiul îndeplinirii PNRR, dar și despre situațiile legate de conducerile companiilor de stat din Energie și Transporturi.

„Voi pleca după amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu președinta Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Finanțelor. Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a anunțat că va discuta cu Ursula von der Leyen și despre viitorul comisar european din partea României.

„Evident, voi discuta cu doamna Președintă și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană”, a mai spus premierul.

România şi alte opt state UE nu au făcut încă propunerea de comisar european. 

Din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, nu au propus preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, numele pentru propunerea de comisar european, în condițiile în care termenul-limită este 30 august, relatează POLITICO.

Ţările care încă nu au nominalizat oficial un comisar sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia şi România.

Cipru l-a nominalizat, luni, pe Costas Kadis ca viitor comisar european, a anunţat un purtător de cuvânt al guvernului de la Nicosia, în ciuda cererii Ursulei von der Leyen ca ţările să propună, fiecare, câte un bărbat şi o femeie. La fel au făcut şi Irlanda şi Republica Cehă.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a atras atenţia statelor membre că data limită pentru aceste nominalizări este 30 august 2024.

Odată ce numele de comisari sunt prezentate Ursulei von der Leyen, Uniunea Europeană începe un proces de verificare a candidaților în ceea ce privește conflictele de interese. Acest proces ar putea dura câteava luni, mai ales că deputații europeni le vor adresa celor nominalizați  întrebări în cadrul unor audieri ce pot dura ore întregi cu privire la planurile lor pentru funcția de comisar ce le va fi repartizată.

Noua Comisie Europeană ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

În România, a fost vehiculat numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu. Însă, potrivit unor surse politice, pe lângă Victor Negrescu, ar fi şi o femeie pe listă. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile