Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, detalii despre poziția Comisiei Europene legată de deficitul României: "Există flexibilitate"

Marcel Ciolacu, detalii despre poziția Comisiei Europene legată de deficitul României: "Există flexibilitate"

Există o flexibilitate în acest moment în urma argumentelor aduse” în ceea ce privește deficitul României, spune premierul Marcel Ciolacu, întrebat despre poziția Comisiei Europene.

de Claudia Popovici    |   

Premierul Marcel Ciolacu a fost întrebat, vineri seara, după negocierile de la Bruxelles, dacă s-a stabilit cum ar trebui să arate deficitul bugetar al României.

„Comisiile tehnice și în acest moment au rămas să discute anumite aspecte, discuțiile vor continua la nivel tehnic și săptămâna viitoare. În schimb, am stabilit principiile. Am anunțat foarte clar că eu nu sunt de acord să creștem cota de TVA, un lucru care ar duce evident din nou la o creștere a inflației și o scădere economică”, a răspuns premierul.

„Este pentru prima oară după aproape doi ani când am reușit să aducem inflația la o singură cifră și vom continua să o descreștem cât mai mult”, a adăugat acesta.

La insistențele jurnaliștilor despre poziția Comisiei, Ciolacu a spus că nu este cea care vizează sau avizează o nou încadrare în deficitul bugetar.

„Este evident că, în urma efortului României de a susține Ucraina și Republica Moldova și este evident, ca și țară de graniță, că avem influențe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o țară cu un risc mai ridicat față de Austria, de exemplu, care este mai îndepărtată de conflictul cu Ucraina. Comisia a înțeles acest complex. (...) Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse de a veni cu un nou plan în ceea ce privește deficitul României”, a afirmat Ciolacu.

„Comisia va propune Consiliului această nouă renegociere, acesta este calendarul. Am găsit o flexibilitate și o înțelegere a contextului întreg, noi nu vorbim numai de cifre. Deci, se mută lucrurile în zona tehnică pentru a găsi soluțiile cele mai bune”, a adăugat premierul.

Întrebat când am putea vedea o decizie a Consiliului cu privire la majorarea deficitului pe care România și l-a asumat, Ciolacu a răspuns: „Categoric până la sfârșitul anului”.

„Este o regulă de bază Anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%. România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 și nu poate veni cu deficit micșorat mai puțin de 0 5%”, a spus prim-ministrul, întrebat până unde poate merge ca procent.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile