Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA din 2025: Este exclus, este total incorect ca într-o societate civilizată o povară să fie egală pentru toată lumea, bogați și săraci

Marcel Ciolacu, despre creșterea TVA din 2025: Este exclus, este total incorect ca într-o societate civilizată o povară să fie egală pentru toată lumea, bogați și săraci

de Milena Niță    |   

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că este exclus ca Guvernul să mărească TVA, subliniind că este "total incorect" într-o societate dezvoltată "să pui povara să fie plată egală pentru toată lumea".

El a fost întrebat dacă Executivul ia în calcul majorarea TVA la 21% şi o cotă unică, fără excepţii, de 16%, pornind de la o afirmaţie recentă a preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia viitorul guvern ar trebui să ia măsuri pentru creşterea gradului de colectare la bugetul de stat.

"Când am preluat funcţia de prim-ministru al României, toţi analiştii şi toţi experţii, Comisia mi-au cerut să măresc TVA. Lucru care era foarte uşor de implementat, dar un lucru foarte incorect, pentru că, în acel moment, de fapt, puneai o taxă neţinând cont de cât anume câştigi, o taxă egală pentru toată lumea - şi pentru cei care câştigă foarte puţin, dar mai ales pentru cei care câştigă foarte mult. Era total incorect. Mai mult, aduceţi-vă aminte când am luat mandatul de prim-ministru: valoarea inflaţiei, în acel moment, era cu două cifre. Am ajuns, luna aceasta, la o inflaţie de 4,9%. Decizia mea, cu mai multă muncă, cu mai mult scandal, cu ministrul Finanţelor, cu fiecare ministru, cu ordonarea cheltuielilor, cu... adică volumul de muncă a fost însutit faţă de o decizie simplă de a mări TVA. Este exclus ca TVA să se mărească, este total incorect într-o societate dezvoltată să pui povara să fie plată egală pentru toată lumea", a subliniat Ciolacu.

Şeful Guvernului a adăugat că nicio societate dezvoltată nu ia astfel de măsuri, sugerând că în cazul în care actualul şef al statului ar ajunge prim-ministru, acesta, ca om politic de dreapta, poate să aibă în vedere o astfel de măsură.

"Ca cei bogaţi să aibă aceeaşi povară cu cei săraci. Deci, nu există o astfel de abordare. Dacă domnul preşedinte Iohannis ajunge prim-ministru, sunt ferm convins că are un plan al dânsului. Ţinând cont că este un om de dreapta, poate dânsul măreşte TVA, dar cred că reprezentarea PSD din Parlament va fi suficient de mare ca să nu se întâmple acest lucru", a afirmat Ciolacu.

În context, el a spus că ideea impozitării progresive de anul viitor rămâne de luat în calcul.

"Întotdeauna. Am văzut că mi-au cerut-o toţi - şi FMI-ul, şi Banca Mondială, şi toate organismele financiare. Dar, întotdeauna, eu nu am exclus menţinerea cotei unice, fiindcă e un instrument mult mai uşor de colectat. Dar trebuie toate puse pe masă, să vedem cum e. Dacă am introduce acum adevărata cotă unică, fiindcă acum sunt vreo 50 de excepţii la cota unică, deci noi nu mai avem cotă unică, e, aşa, un fluturaş electoral... Dacă venim cu cota unică, în acest moment, ar fi o mărire de taxe, iarăşi un lucru rău, pentru că atunci când ai creştere economică mare, nu vii cu taxe noi, pentru că împovărezi zona economică şi, de fapt, vine un revers", a mai declarat Ciolacu.

Acesta a subliniat că, potrivit estimărilor, în România, deja, se stabilizează o creştere economică de 3,2% - 3,4%, precizând că reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor.

"E prematur să vii cu măriri de taxe, dar noi avem în cererea de plată numărul 4 reforma fiscală. Acel lucru nu poţi să-l faci peste noapte, fiindcă e o reformă fiscală de fond. Nu este că scoţi nişte excepţii, lucru care s-a întâmplat anul trecut, când aveam un deficit, în septembrie, de 6,8%. Şi am respectat ceea ce am convenit cu Comisia, nu poţi să aplici în anul fiscal respectiv. Există un delay de un an de zile şi de şase luni. Reforma fiscală se va discuta la începutul anului viitor, ea se va aproba la jumătatea anului, cu şase luni înainte de a începe un an fiscal", a evidenţiat Ciolacu

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog