Antena 3 CNN Actualitate Marcel Ciolacu acuză firmele care trebuie să-i ajute pe pensionari la recalcularea pensiilor: „E ceva ilegal și imoral”

Marcel Ciolacu acuză firmele care trebuie să-i ajute pe pensionari la recalcularea pensiilor: „E ceva ilegal și imoral”

de Laura Dinu    |   

Marcel Ciolacu a anunțat, vineri, înainte de ședința de Guvern, că se pregătește procedura prin care pensionarii își vor primi, la domiciliu, plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Așadar, seniorii vor afla în cel mai scurt timp câți bani vor primi în plus de la 1 septembrie. 

„Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei”, a anunțat premierul.

Ciolacu a vorbit și despre faptul că anumite firme de arhivare încearcă să speculeze procedura care privește recalcularea pensiilor. 

”Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a precizat șeful Guvernului.

Recalcularea pensiilor a intrat în vizorul Consiliului Concurenței

Recalcularea pensiilor a ajuns în vizorul Consiliului Concurenței, în contextul în care mai mulți pensionari ar fi fost păcăliți să plătească mii de lei, după ce companiile de servicii de arhivă ar fi făcut mai multe înțelegeri ascunse între ele. 

Consiliul Concurenței bănuiește o posibilă înțelegere între mai multe companii care păstrau în arhive documentele necesare pensionarilor la recalculare. Mai multe indicii au venit chiar de la Ministerul Muncii. 

Este vorba despre documente care atestă vechimea în muncă a pensionarilor și faptul că au primit sporuri sau diverse prime, ceea ce le-ar putea aduce bani în plus la recalcularea din toamnă.

Pentru aceste acte, pensionarii ar fi plătit mii de lei, sume mult prea mari, la care s-ar fi înțeles aceste companii din domeniu, deși tarifele sunt stabilite de autoritățile de stat. 

Cu toate acestea, investigația desfășurată de Consiliul Concurenței este una de durată, urmând să vedem ce măsuri vor lua autoritățile pentru a-i proteja pe pensionari pe termen scurt. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile