Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu anunță că 2025 va fi un an „foarte dificil”. Nu vor fi măsuri de austeritate, dar urmează vești proaste pentru bugetari

Marcel Ciolacu anunță că 2025 va fi un an „foarte dificil”. Nu vor fi măsuri de austeritate, dar urmează vești proaste pentru bugetari

R.K.
3 minute de citit Publicat la 17:50 23 Dec 2024 Modificat la 18:21 23 Dec 2024

Premierul desemnat Marcel Ciolacu a anunțat, luni, în discursul înaintea votului de învestitură a Guvernului, că anul 2025 va fi un an dificil în care trebuie căutate soluții pentru pensii și salarii și trebuie evitată o criză economică. „Vom avea un an economic dificil”, spune Ciolacu, care a precizat însă că „acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate”.

„Vreau să fie foarte clar, acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate! Din contră, vom continua să susținem mediul de afaceri prin programe masive de sprijin. Dar ne dorim ca fiecare euro pe care-l oferim pentru dezvoltare să aibă o justificare solidă. Românii ne cer să avem grijă de banul public și exact asta vrem să facem! Asta înseamnă că facilitățile fiscale vor fi extrem de țintite, axate strict pe domeniile economice strategice și acolo unde importăm cel mai mult”, spune Ciolacu.

Acesta a vorbit și despre pensii și spune că va căuta soluții ca acestea să crească în 2025. Premierul desemnat spune și că este necesară o reformă a slariilor și sporurilor din sectorul bugetar. 

„Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curții Constituționale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare și inechitate față de restul cetățenilor! De aceea, acest Guvern va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva.

Și de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primește nu știu cine în plus la salariu, ci de cât câștigi în funcție de cât muncești. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar. Sporurile și primele nu mai trebuie să fie o obligație lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanța, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajații de la stat trebuie să își justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele și meniul de la bufet nu înseamnă performanță. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbție 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu și corect”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu anunță reformarea angajărilor la stat: o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidenți

În plenul Parlamentului, liderul PSD spune că în România, la stat, este „raiul” angajaților.

„Totodată, trebuie să ne îndreptăm foarte rapid către elaborarea unui nou statut al funcționarului public. În prezent, funcționarul public a devenit similar cu cornul abundenței. Așa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanță și garanția că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îți faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Și cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajații la stat”, a declarat acesta.

Acesta a spus că „după 35 de ani de la Revoluție, percepția publică și, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un șef de instituție. Fix ca în comunism.”

„Trebuie să stopăm această situație. Și vă propun să facem asta prin a renunța să facem angajări la nivelul fiecărei instituții, ci să organizăm o selecție a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naționale la rezidențiat, în funcție de specific. Putem face această mare selecție națională la nivelul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD”, a declarat Ciolacu.

Ciolacu a avertizat că Uniunea Europeană ar putea fi lovită de o criză economică, iar pentru România anul 2025 va fi unul dificil.

„Principalii noștri parteneri comerciali din Uniunea Europeană au probleme politice și economice grave. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că Germania și Austria vor avea al doilea an consecutiv de scădere economică, în timp ce Italia, Franța și Ungaria vor avea creșteri minore. Această criză economică din țările dezvoltate se va resimți și în România în 2025. Vom avea un an economic dificil. România nu poate oferi servicii publice ca în Vest cu venituri la buget la care nu contribuie toți! Este un adevăr. De aceea, acest Guvern trebuie să fie unul al reformelor și investițiilor. Nu există altă șansă decât dacă vom raționaliza cheltuielile publice și vom îmbunătăți colectarea veniturilor la stat”, a mai spus premierul desemnat.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole