Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu a mulțumit Franței, de ziua ei, pentru relațiile ”excepționale” cu România

Marcel Ciolacu a mulțumit Franței, de ziua ei, pentru relațiile ”excepționale” cu România

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Recepţia de Ziua Naţională a Franţei, că România şi Franţa se bucură de relaţii economice excepţionale, iar schimburile comerciale bilaterale au atins anul trecut un nivel istoric: peste 11 miliarde de euro. Ciolacu a mulţumit, în numele Guvernului României, Franţei pentru că şi-a asumat, fără ezitare şi prin mobilizarea în timp record a forţelor sale, rolul de naţiune-cadru a Grupului de luptă multinaţional al NATO.

”Libertate! Egalitate! Fraternitate! Acestea sunt valorile pe care le celebrăm astăzi, de ziua naţională a Franţei. O zi care aniversează sfârşitul tiraniei, arbitrarului şi puterii discreţionare simbolizate de Bastilia. Din 1789 până astăzi, aceste valori au devenit valorile întregii Europe şi ale lumii libere, valori pentru care merită să luptăm. Aceste valori caracterizează şi relaţia dintre ţările noastre, cu lunga ei tradiţie culturală şi istorică”, a declarat premierul în discursul susţinut la Ambasada Franţei.

”Permiteţi-mi să evoc, în primul rând, Parteneriatul Strategic bilateral dintre ţările noastre, parteneriat care consfinţeşte instituţional relaţia noastră privilegiată. În 2025 vom celebra 145 de ani de relaţii diplomatice, timp în care am devenit o familie. A spus-o generalul Berthelot, salutând detaşamentul român care defila pe Champs-Elysées la finalul primului război mondial. O demonstrează numeroasa comunitate de români rezidenţi în Franţa, pe care autorităţile franceze i-au sprijinit să se integreze cu succes. O confirmă susţinerea pe care am primit-o din partea Franţei în procesul nostru de tranziţie democratică şi de aderare la principalele organizaţii occidentale. Şi, pentru care, mulţumim încă o dată !”, a mai declarat premierul Ciolacu în discurs.

Şeful Executivului a arătat că ”România şi Franţa se bucură de relaţii economice excepţionale”.

El a precizat că schimburile comerciale bilaterale au atins anul trecut un nivel istoric: peste 11 miliarde de euro. ”Franţa este unul dintre cei mai importanţi investitori străini în România. Investiţiile franceze au contribuit la dezvoltarea unor sectoare strategice ale României: energia, agricultura, industria auto, sectorul financiar-bancar, digitalizarea şi sănătatea. Avem un potenţial aproape inepuizabil de diversificare şi consolidare de noi parteneriate, identificat în domenii precum energia verde, noile tehnologii şi inovaţie, start-up-uri şi altele”, a spus el.

Potrivit premierului, ”Guvernul României va continua să susţină activ dinamismul la nivelul mediului de afaceri din cele două ţări”.

”Dintr-o perspectivă mai amplă, cea francofonă, reamintesc faptul că România a găzduit, la Bucureşti, Misiunea economică şi comercială a Francofoniei în Europa Centrală şi de Est. Astfel, în luna martie a acestui an, România a devenit centrul Francofoniei economice, prin participarea a peste 400 de actori economici din spaţiul francofon şi facilitarea a peste 1000 de întâlniri între companii”, a arătat premierul.

Şeful Executivului a mulţumit Franţei pentru că a fost şi este unul dintre principalii susţinători ai unor obiective prioritare ale ţării noastre, menite să confirme rolul României de partener egal în drepturi şi obligaţii.

”În primul rând, aderarea deplină a României la spaţiul Schengen. Şi, în egală măsură, procesul de aderare la OCDE. Şi aici trebuie să menţionez contribuţia semnificativă a Franţei, inclusiv disponibilitatea Parisului de a face schimb de bune practici şi de a ne împărtăşi din experienţa reprezentanţilor francezi la nivelul organizaţiei. Ne bazăm în continuare pe susţinerea deplină a Franţei în vederea atingerii dezideratului nostru de a adera în 2026”, a spus premierul

. ”Nu în ultimul rând, libertate : libertate ameninţată astăzi de agresiunea neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei. Libertatea continentului nostru care trebuie apărată! Şi, atât Bucureştiul, cât şi Parisul, au înţeles să sprijine cu fermitate încă din prima zi Ucraina şi poporul ucrainean”, a continuat Ciolacu.

Premierul a mai declarat că prezenţa avansată pe Flancul Estic este o componentă esenţială a posturii de descurajare şi apărare a NATO.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion