Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu a discutat cu ambasadoarea SUA despre ridicarea vizelor pentru români. Evaluarea experților, în noiembrie

Marcel Ciolacu a discutat cu ambasadoarea SUA despre ridicarea vizelor pentru români. Evaluarea experților, în noiembrie

de Claudia Popovici    |   

Premierul Marcel Ciolacu a avut, astăzi, o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec, acolo unde au discutat despre participarea României la programul Visa Waiver. Potrivit lui Marcel Ciolacu, Guvernul a implementat toate măsurile tehnice necesare acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024. De cealaltă parte, Kathleen Kavalec a spus că în următoarele luni mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi, iar dacă toate condițiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025.

De asemenea, potrivit unor surse guvernamentale, partea americană a transmis premierului Marcel Ciolacu, în cadrul întâlnirii pe care premierul a avut-o cu ambasadorul Statelor Unite, Kathleen Kavalec, la București, că își dorește ca vizele pentru români să fie ridicate în mandatul actualei administrații americane.

Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024.

„Mulțumesc doamnei ambasador și tuturor celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetățenilor români și personalului din administrație care a contribuit la acest proces. 

Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

Pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

A. Criterii tehnice de securitate

1. Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

2. Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global) La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

3. Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei române În plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea şi completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie.

4. Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorie Legea nr. 174 din 3 iunie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate adoptată în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

5. Intensificarea cooperării polițienești cu SUA Pentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea la București unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți.

B. Scăderea ratei de refuz sub 3% 

În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le este acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei. 

Urmare a adoptării HG nr. 77 din 8 februarie 2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, au beneficiat de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condițiile legii, pentru orice tip de viză SUA. 

 Guvernul României a lansat campania Calificam Romania în Programul Visa Waiver prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2", a mai transmis Guvernul. 

Românii ar putea intra fără viză în SUA, din 2025. Anunţul ambasadoarei  Kavalec despre Visa Waiver

Ea a făcut precizarea la plecarea de la Palatul Victoria, după discuţiile avute cu premierul Marcel Ciolacu.

„Suntem recunoscători pentru parteneriatul strâns cu Guvernul român în eforturile noastre comune de a aduce România în Programul Visa Waiver, care ar ajuta la facilitarea călătoriilor turistice şi de afaceri ale românilor în SUA fără a fi nevoie să solicite o viză. Programul este administrat de Departamentul de Securitate Internă al SUA şi are la bază eforturile de cooperare cu guvernele partenere pentru a asigura îndeplinirea cerinţelor de securitate a frontierei SUA. Mai trebuie parcurşi o serie de paşi importanţi în următoarele luni pentru a stabili dacă România este, de fapt, eligibilă pentru a participa la Programul Visa Waiver", a afirmat Katheleen Kavalec.

Ambasadorul SUA la Bucureşti a anticipat că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne în această toamnă.

„Anticipăm că vor avea loc noi consultări între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a revizui respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior. În cazul unei decizii favorabile luate de Guvernul SUA pentru a include România în Programul Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă şi de informare publică înainte de a fi implementate orice schimbări în cerinţele actuale de viză. Datele referitoare la rata de refuz a vizelor pentru toţi aspiranţii la Programul Visa Waiver sunt de obicei publicate nu mai târziu de ianuarie. Dacă toate condiţiile şi pregătirile vor fi realizate cu succes, programul ar putea intra în vigoare cândva în 2025", a mai declarat Katheleen Kavalec.

Întrebată care sunt acei paşi pe care România trebuie să-i facă, aceasta a precizat: „Există o serie de paşi referitori la securitate şi schimbul de informaţii şi am semnat câteva acorduri în acest sens, care vor trebui implementate".

Totodată, Katheleen Kavalec a punctat că acest program este doar pentru vize turistice şi de afaceri, întrebată dacă sunt preconizate noi negocieri între cele două părţi în vederea eliminării vizelor pentru românii care doresc să studieze în SUA sau să lucreze acolo.

„Nu se aplică vizelor de student sau altor tipuri de muncă. Este un program exclusiv pentru călătorii turistice şi de afaceri", a mai precizat Kavalec. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile