Deși, în luna ianuarie, pensionarii români au primit o indexare a veniturilor în raport cu rata inflației, adică o majorare a pensiei cu 13,8%, aceștia așteaptă cu nerăbdare recalcularea promisă de Guvern, în urma căreia venitul lunar ar urma să crească semnificativ.
Există totuși îngrijorări în rândul seniorilor cu privire la faptul că nu vor exista bani la buget pentru majorarea promisă.
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, vine însă să îi liniștească pe români și îi asigură că, începând din septembrie, își vor primi pensiile recalculate.
"Au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024, luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla. Respectiv, dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii, și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, a afirmat Marcel Boloș.
”În luna septembrie 2023, prin asumarea Guvernului, a fost aprobată Legea 296 privind măsurile fiscal bugetare, și atunci am încercat să eliminăm o parte din facilitățile fiscale și să introducem reguli noi în privința fiscalității, tocmai pentru a putea ajunge în această situație în care să putem bugeta banii pentru pensiile românilor.
Odată un drept intrat în plată, nu se pune problema să nu fie achitat.
Trebuie să găsim soluțiile pentru ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate", a mai spus ministrul la Realitatea Plus.
Contribuţiile care nu sunt prinse în recalcularea pensiilor | Categoria de români care poate pierde din venituri
Pensionarii României riscă să piardă sute de lei la pensie, deoarece anumite sporuri cu caracter permanent nu au fost prinse în formula de recalculare.
Anunțul a fost făcut chiar de fostul ministru al muncii, Marius Budăi. Mai exact, pensionarii care nu mai pot dovedi că au avut sporuri cu caracter nepermanent sau prime și acestea nu au fost luate în calcul la recalculare nu vor fi luate în calcul la pensie.
Şi asta pentru că anumite sporuri precum cele acordate pentru performanță în muncă și pentru ore suplimentare sunt greu de obținut. Practic pensionarii ar trebui să se deplaseze la fostele locuri de muncă pentru a obține acele acte doveditoare, mai ales că unele firme sau chiar fabrici nu mai există astăzi, iar altele nu au plătit contribuții pentru prime și sporuri.
Totuși cei care mai au acces la aceste date trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună să depună la Casa de Pensii acele adeverințe.
”Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent, care nu făceau parte din Anexa 15, care nu făceau parte din legea 263, nu erau cu caracter permanent și nu erau luate in calcul, dar acele adeverințe sunt depuse acolo.
Majoritatea cetățenilor, cred că în proporție covârșitoare de 99%, au depus documentele de acord global, doar dacă cineva știe că nu a depus la dosar documentul de acord global, a lucrat în acord global și are documentul, trebuie să meargă din proprie inițiativă să le depună (...).
Este foarte important că vom face acea calculare pentru toți cetățenii, cu toate documentele care sunt, și după vom intra în etapa a doua, cu acele sporuri cu caracter nepermanent, unde putem introduce și acordul global care nu a fost luat în calcul. Deci lucrurile curg de la sine, oamenii nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii, să îi purtăm pe drumuri degeaba”, a spus fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, la Antena 3 CNN.
Material susţinut de PNL