Antena 3 CNN Actualitate MApN dezminte un fake-news despre incendierea unui depozit de carburanți din România: „Informațiile sunt în totalitate false”

MApN dezminte un fake-news despre incendierea unui depozit de carburanți din România: „Informațiile sunt în totalitate false”

de Andreea Ştefan    |   

MApN a desființat marți fake news-ul apărut în spațiul public. Acesta a fost distribuit pe mai multe rețele sociale din România „asociate propagandei Federației Ruse”. Dezinformarea se referă la „incendierea unui așa-zis depozit de carburanți din România”.

„Vă semnalăm o serie de informații false vehiculate pe contul din platforma X (fostă Twitter) al unui așa-zis centru de studii ale războiului, dar și pe canale asociate propagandei Federației Ruse în rețelele sociale Telegram, VK, YouTube și Reddit, care pretind că un depozit de carburanți din Bragadiru, România ar fi fost incendiat de un grup de persoane necunoscute – facsimilele marcate cu eticheta „Fake News”.

Aceleași „surse” susțin că „depozitul” conținea carburanți pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Clipul este etichetat ca fiind neverificat și conține link-ul către un grup din rețeaua Telegram al acestui așa-zis centru (facsimil 1).

De asemenea, pe canalul din Telegram (facsimil 2), „sursele” încearcă să inducă ideea că „depozitul” din clip a fost incendiat de un grup de refugiați ucraineni nemulțumiți de diminuarea sprijinului european pentru Ucraina. În plus, se suține fals ideea că autoritățile din România au comunicat oficial acest incident fictiv, iar cauza ar fi fost un scurtcircuit.

Mai mult, un așa-zis expert militar rus susține că depozitul imaginar incendiat de „sabotorii ucraineni din mișcarea de rezistență” se află în orașul Bragadiru, județul Ilfov, acesta fiind folosit pentru „depozitarea combustibilului provenit de pe platformele petroliere amplasate în zonă și destinate transportului ulterior către Forțele Armate ale Ucrainei” (facsimil 3).

Pe un canal din rețeaua YouTube, se încearcă inclusiv inducerea ideii că presa din România susține că depozitul în cauză conținea motorină pentru Forțele Armate ale Ucrainei (facsimil 4), aprovizionarea acestora făcându-se printr-o „conductă peste graniță” (facsimil 6).

Seria de informații false pe această temă culminează, astăzi, cu reluarea unei teme mai vechi (facsimil 7), privind atacarea Federației Ruse cu aeronave F-16 de pe teritoriul României – demontată aici și aici, pe o platformă rusească de informare în care este prezentat clipul în cauză, dar fără etichetele de sursă neverificată și link către grupul de Telegram, cu care a fost promovat inițial pe rețelele sociale.   

Toate informațiile vehiculare cu privire la „incidentul” prezentat pe aceste canale sunt în totalitate false!

  • Clipul publicat, la care se face referire, NU este filmat în orașul Bragadiru sau în altă locație de pe teritoriul României;
  • Autoritățile din România NU au comunicat vreun incendiu la vreunul din depozitele de carburanți de pe teritoriul țării noastre;
  • Presa din România NU a prezentat astfel de informații.

Mulțumim colegilor din mass-media care ne-au contactat pentru verificarea acestui fals, evitând, astfel, amplificarea dezinformării.

Cu toții ne putem implica în lupta cu dezinformarea și pentru o informare corectă și cinstită a opiniei publice. Astfel, în continuare, apelăm la spiritul dumneavoastră civic și vă rugăm să ne semnalați apariția unor informații false cu tematică militară prin completarea formularului de contact https://inforadar.mapn.ro/contact/index.php.”, a transmis MApN într-un comunicat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile