Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Cum se manifestă depresia post-COVID. Mare atenţie la aceste simptome banale

Cum se manifestă depresia post-COVID. Mare atenţie la aceste simptome banale

Andreea Cigolea
1 minut de citit Publicat la 11:49 21 Feb 2022 Modificat la 11:49 21 Feb 2022

"Putem vorbi mai degrabă de simptome depresive, care apar în contextul infectării cu covid. Poate fi impactul psihologic pe care acest diagnostic îl poate avea asupra noastră sau complicaţiile pe termen lung, pe care le poate avea dup[ trecerea prin boală. 

Ştim că poate determina anumite tulburări cognitive, apariţia unor sindroame anxioase sau de tip depresiv. Toate acestea se pare că pot fi în contextul unui status proinflamator şi neuroinflamator. Aici, ar exista un element care să lege cele două patologii. 

Inflamaţia nu este doar în plămâni, ci şi la nivel cerebral şi atunci asta poate duce către apariţia acestor simptome. 

Dacă aceste simptome de tip depresiv încep să ne afecteze din punct de vedere funcţional, ar trebui să le îndreptăm spre medic", a spus Mihai Bran, luni, în cadrul emisiunii Sfat de sănătate de la Antena 3.

Depresia post COVID nu se poate trata acasă

"Există şi această corelaţie dintre simptomatologia fizică şi cea psihică. Dacă fizic eşti rău, nu poţi să fii vesel. Lucrurile sunt de la sine înţelese. 

Ar trebui să ne îngrijoreze că dispoziţia este una tristă. Nu mai avem chef să facem lucruri care ne făceau înainte plăcere. Se poate modifica somnul. Se poate modifica şi apetitul alimentar. De asemenea, pot apărea probleme de concentrare. Toate acestea, trag un semnal de alarmă. 

Cât ajută discuţiile cu apropiaţii în caz de tristeţe post COVID

Dialogul îi poate ajuta pe cei care au aceste stări. Îi poate ajuta să-şi verbalizeze anumite emoţii sau să discute cu un membru al familiei, însă nu întotdeauna acest dialog ajută. 

Pot fi insomnii într-un status de anxietate, de îngrijorare. Trebuie să se trateze anxietatea şi apoi insomnia. Insomnia mai poate să apară ca un simptom al episodului depresiv. La fel, tratezi depresia şi ulterior se ameliorează şi insomnia. 

Tratamentele antidepresive nu creează dependenţă

Tratamentele antidepresive nu creează dependenţă. Este un mit legat de tot ce înseamnă psihiatrie. Recomand ca persoanele care dezvolte aceste simptome să caute un ajutor specializat la un medic. 

Sunt efecte secundare comparabile cu alte clase de medicamente. În primele zile de la administrarea medicamentelor pot să existe efecte secundare, precum vărsături, greaţă, dureri de cap sau accentuarea stării de anxietate sau depresive, dar sunt lucruri trecătoare. 

Ar trebui să privim mai degrabă risc-beneficiu, pentru că pe termen lung îţi pot schimba în mod pozitiv calitatea vieţii.

Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole