Clementinele sunt formate din 86% apă, sunt bogate în potasiu şi calciu. Clementinul este un fruct citric hibrid. E combinaţia dintre Citrus × deliciosa și portocal.
Se spune că clementinele ar fi fost descoperite accidental, prin hibridizare, de către părintele Clément Rodier în 1902. Rodier era membrul unei comunităţi creştine şi se ocupa de plantaţiile dintr-un orfelinat.
Cum a apărut clementina
Clementinele sunt mai mici decât mandarinele și mai puțin parfumate. Sunt invenţia omului, prin altoirea portocalului cu mandarinul. Diferențele de gust și aspect sunt consecința soiurilor diferite de portocal și mandarin.
Mineralele pe care 100 de grame de clementine le conțin: potasiu (177 mg), calciu (30 mg) și fosfor (21 mg).
Diferenţa dintre mandarină şi portocală
O mandarină este mult mai dulce decât portocala, prin urmare aceasta conţine în jur de 47 de calorii, 11 g zahăr, 0,8 g proteine şi 1.8 g fibre alimentare.
Mandarina, cunoscută sub numele de portocală mandarină, este fructul arborelui sau al arbustului mandarin.
Mandarinele sunt mici (au un diametru de la 4 la 8 cm). Culoarea lor este portocalie, galben-portocalie sau roșie-portocalie. Coaja este subțire și se desprinde ușor.
Fructele conțin o cantitate mare de zahăr (până la 10,5%), vitaminele C, B1, B2, provitamina A, acizi organici liberi, fitoncid, lectină și săruri minerale.
Care e diferenţa între mandarine și clementine
Clementinele nu conțin sâmburi, deci pot fi înmulțite doar prin altoire.
Acestea rezistă mai mult decât mandarinele și își păstrează aroma mai mult timp. Clementinele sunt adesea preferate de români pentru că sunt mai ușor de desfăcut.