Antena 3 CNN Emisiuni Sfat de sănătate Mâncatul devreme ajută inima și ne protejează de boli cardiovasculare. Dr. Munteanu: "Aceştia sunt cei 10 paşi pentru o inimă sănătoasă"

Mâncatul devreme ajută inima și ne protejează de boli cardiovasculare. Dr. Munteanu: "Aceştia sunt cei 10 paşi pentru o inimă sănătoasă"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:33 26 Ian 2024 Modificat la 09:06 05 Feb 2024

"Micul dejun aduce un raport energetic sporit pentru o zi cât mai bună. Cu toate acestea, se pare că luarea micului dejun în fiecare zi scade riscul de boală cardiovasculară.

Potrivit unui studiu, pe un lot destul de mare, bărbați cu vârstele cuprinse între 18 și 65 de ani, au sărit micul dejun și se pare că lor le-a crescut riscul de a face diabet, de a se îngrășa, respectiv de a face hipertensiune arterială.

E clar că probabil acest comportament modern, că nu mâncăm atunci când ne este foame sau că mai consumăm cafea care ne crește secreția gastrică, nu este un comportament dorit, mai ales pentru riscul cardiovascular.

10 pași pentru sănătatea inimii

  • nu fumați;
  • mâncați sănătos;
  • cel puțin 150 min activitate fizică moderată/săptămână;
  • evitați consumul de alcool;
  • reduceți aportul de sare;
  • măsurați-vă tensiunea arterială;
  • învățați să vă controlați stresul;
  • valorile de colesterol în limite normale;
  • urmați întocmai tratamentul prescris de medic;
  • mergeți anul la consult preventiv.

Mai mult decât atât, creștem în greutate. Creșterea în greutate înseamnă circumferință abdominală. E clar că aceste lucruri duc la complicaţii. Aici vorbim de infarct miocardic, respectiv, accidente vasculare.

Micul dejun ideal ar fi să fie luat până la ora 10. Dacă ne trezim de dimineață, ideal ar fi imediat la o oră după după ce ne trezim. Seara să încercăm să mâncăm cât mai puţin.

Postul intermitent ajută la slăbit, la scăderea în greutate. E clar că el crește calitatea vieții, însă nu previne bolile de care vorbeam.

Trebuie să fim echilibrați și să avem un mic dejun echilibrat, cu mai multe proteine, fibre și nu cu exces de grăsimi.

Cei care lucrează, de exemplu, seara, trebuie să aibă un program fix, ei trebuie să aibă mesele punctuale cât de cât la aceeași oră.

Unul dintre cele mai importante lucruri este să ne lăsăm de fumat sau chiar să nu fumăm niciodată. Să încercăm să mâncăm cât mai sănătos şi să renunţăm la zahăr. Apoi, să nu uităm de mers pe jos, deci nu uităm de activitatea fizică care îmbunătățește calitatea vieții și 30min/zi pentru un om normal.

Factori de risc în bolile cardiovasculare

  • fumat;
  • hipertensiunea arterială;
  • diabet necontrolat;
  • obezitate;
  • stres;
  • alcool în exces.

Alimentația benefică inimii

  • alimente scăzute în sodiu;
  • acizii grași omega-3 - grăsimi bune: ton, somon, semințe de in, migdale, nuci;
  • grăsimi mono-nesaturate: ulei de măsline, rapiță, arahide;
  • preponderent fructe, legume, cereale integrale.
Etichete: Sfat de sănătate
Citește mai multe din Sfat de sănătate
» Citește mai multe din Sfat de sănătate
TOP articole