Antena 3 CNN Life Culinar Mâncare de urzici | Cum şi cât se fierb urzicile pentru a nu-şi pierde din vitamine şi minerale

Mâncare de urzici | Cum şi cât se fierb urzicile pentru a nu-şi pierde din vitamine şi minerale

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:00 03 Mar 2023 Modificat la 16:00 03 Mar 2023

Urzicile nu ar trebui să lipsească din farfurii odată cu sosirea primăverii. Luate de la piaţă, din grădină, câmp sau din pădure, important este să fie proaspete, iar frunzele să fie tinere.

Aceste plante sunt extrem de bogate în substanţe nutritive care întăresc sistemul imunitar şi fortifică organismul împotriva bolilor. 

În stările de imunodeficienţă, boli degenerative sau alte maladii grave, urzica are proprietatea unică de revitalizare şi aprovizionare, ajutând organismul să facă faţă unor condiţii dificile şi furnizând multe dintre substanţele de bază necesare pentru sănătate şi vindecare. 

Totodată, urzica poate fi folositoare în tratarea bolilor de inimă şi circulatorii, ajutând organismul să îşi întărească pereţii vaselor de sânge. 

Cum şi cât se fierb urzicile pentru a nu-şi pierde din proprietăţi

Pentru a beneficia de toate vitaminele şi mineralele din compoziţia chimică a urzicilor, acestea au nevoie de o modalitate de gătire adecvată. 

Astfel că, urzicile trebuie opărite, pentru cel mult două minute, iar apoi trebuie băgate în apă cu gheață, ca să nu-și piardă culoarea.

Urzicile gătite sub formă de mâncare de urzici, sub formă de supă-cremă sau de garnitură sunt extrem de gustoase, dar şi sănătoase.

1. Mâncare de urzici scăzute

Ingrediente mâncare de urzici scăzute

  • 500-600 de grame de urzici
  • o lingură făină
  • 3 căței usturoi
  • o ceapă mare

Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Urzicile spălate bine opărește-le într-un vas cu apă care a dat în clocot cu sare. Lasă urzicile la fiert pentru cinci minute. Toacă bine ceapa și cățeii de usturoi în timpul ăsta. Când au fiert urzicile, scurge-le de apă și toacă-le mărunt Păstrează o cană din apa în care au fiert. Într-o tigaie, călește ceapa în ulei până devine translucidă. Adaugă urzicile tocate, lingura de făină și usturoiul tocat. Adaugă sare după gust și cana de apă în care au fiert urzicile. Amestecă în continuu, pentru a nu se prinde mâncarea cratiță. Mâncarea de urzici este gata când compoziția se îngroașă.

2. Ciorbă de urzici

Ingrediente mâncare de urzici scăzute

  • 1 kg urzici
  • 500 ml bulion
  • o ceapă mare
  • un morcov mare
  • ouă fierte tăiate felii (opțional)
  • o legătură pătrunjel borș după gust

Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Opărește urzicile într-un vas cu apă și sare care a dat în clocot. Lasă-le la fiert pentru 15 minute. Când au fiert, folosește o strecurătoare pentru a le scurge de apă. Toacă ceapa, morcovul și urzicile. Într-un vas mare, toarnă apa pe care ai scurs-o de la urzici. Adaugă ceapa, morcovul și urzicile și pune-le fiert. După 15 minute, adaugă și bulionul și amestecă bine. Lasă să fiarbă în continuare încă 15 minute. Adaugă borșul fiert înainte. Aproape de final, toacă pătrunjelul și adaugă-l în ciorbă. După ce o pui în farfurie, poți adăuga câteva felii de ou fiert tare. Mâncare de urzici cu usturoi Combinația de urzici cu usturoi face ca acesta să fie una dintre cele mai îndrăgite rețete cu urzici.

3. Mâncare de urzici cu usturoi

Ingrediente mâncare de urzici scăzute

  • 700-800 de grame urzici
  • o ceapă
  • 5 căței de usturoi
  • două linguri făină
  • 500 ml apă în care au fiert urzicile
  • 3 linguri ulei sare și piper

Mod de preparare mâncare de urzici scăzute: Urzicile bine spălate se lasă să dea în clocot de două-trei ori, se scurg de apă și se toacă mărunt. Se toacă ceapa, se curăță și se zdrobește usturoiul, apoi se călesc împreună câteva minute la foc mediu. Când încep să se înmoaie, se dă focul mic, se adăugă făina și se amestecă bine. Se toarnă apa în care au fiert urzicile și se amestecă din nou. Se mai lasă câteva minute la foc mediu, până începe să fiarbă și se adaugă urzicile. Se pune sare și piper și se mai lasă mâncarea de urzici cu usturoi la foc mediu pentru aproximativ 10 minute.

Citește mai multe din Culinar
» Citește mai multe din Culinar
TOP articole