UPDATE 14.00 - Soțul consilierei pe probleme de sănătate a președintelui Iohannis a fost numit interimar la conducerea Spitalului Floreasca.
Decizia a fost luată joi, după ce ministrul Achimaș-Cadariu nu a fost mulțumit de ce a găsit la Secția specială de arși.
Enervat că secția nu funcţionează şi nici personalul secţiei nu era la serviciu, ministrul l-a demis pe loc pe managerul spitalului Floreasca, Nicuşor Louchi. În locul sau a fost pus Nicolae Păun, directorulul medical al spitalului şi soţul Loretei Păun, consilieră a lui Klaus Iohannis.
Circa 13 ani au trebuit autorităţilor şi celor de la Spitalul Floreasca să deschidă celebra clinică de arşi de la Spitalul Floreasca. Aceasta a fost inaugurată în urmă cu un an, dar a rămas tot închisă din cauza lipsei de personal.
Secţia are şase saloane cu aparatură specială unică în ţară, unde pot fi trataţi simultan şase oameni. Din păcate, singura componentă folosită până acum a fost sala de operaţie.
Unitatea de Îngrijire a Pacienţilor Arşi Grav de la Spitalul Floreasca a costat 8,5 milioane de euro, bani de la Ministerul Sănătăţii şi de la Primăria sectorului 1.
----------------------------
Știrea inițială 10.18
Managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Nicuşor Louchi, a fost demis ”pentru incapacitate managerială”, a anunţat joi ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, care s-a deplasat la unitatea sanitară pentru a verifica dacă secţia specială pentru arşi grav este funcţională, informează agerpres.ro.
”Am venit să verific personal ceea ce se anunţase ieri. Este absolut revoltător faptul că nici în acest moment, dacă Doamne fereşte se întâmplă o nenorocire în Bucureşti sau în ţară, acest bloc nu funcţionează la întreaga lui capacitate.
Sunt banii bucureştenilor, sunt banii românilor, românii nu acceptă să se facă afirmaţii care nu corespund cu realitatea. Nu am venit să tai panglici şi nu cred că acesta este scopul de a anunţa triumfalist realizări. Sunt lucruri normale, investiţii pe care românii le fac din banii lor bani faţă de care suntem responsabili. Barocamera nu funcţionează nici în acest moment, personalul nu era la serviciu. L-am demis pe managerul instituţiei”, a spus ministrul.
Medicii Secției speciale de arși nu erau la serviciu
El a adăugat că funcţia de manager va fi ocupată de directorul medical Sorin Păun.
”Din acest moment, domnul director medical Păun preia conducerea. Îmi va transmite în cel mai scurt timp când va fi funcţional acest bloc în totalitate. Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în ultima vreme prin prisma personalului, fiindcă asta a fost principala problemă - lipsa personalului, asta s-a spus. În paralel, era, sigur, problema unor aparate. Prin programul de la Bancă Mondială am reuşit să trimitem oameni la specializare în Franţa”, a completat demnitarul.
O altă neregulă constatată joi de ministru la Spitalul Floreasca a fost aceea că personalul angajat al unităţii speciale de arşi grav nu era la serviciu.
”Am constatat că nici dintre cei care ar fi trebuit să fie astăzi la serviciu, sub un pretext stupid cred, nu sunt. Mi se pare absolut inadmisibil. Cred că avem o responsabilitate faţă de concetăţenii noştri, cred că afirmaţiile neadevărate trebuie urgent retractate. În cel mai scurt timp această mare investiţia să poată să fie funcţională”, a declarat ministrul.
Achimaș: Am primit "explicații abracadabrante"
Patriciu Achimaș Cadariu a precizat că i s-au dat "explicații abracadabrante". "Cred că am avut multă răbdare și am așteptat până în aprilie. Eu am dat un termen. În decembrie, dădeam un termen de trei luni. Cred că este luna aprilie, luna a patra. Chiar cred că nu am forțat pe nimeni să facă imposibilul. Așa mi s-a spus atunci că în trei luni poate să fie rezolvată problema", a declarat ministrul Sănătății.
Spitalul de Urgență Floreasca anunța miercuri într-un comunicat remis presei că unitatea pilot specializată în tratamentul pacienților arși grav a devenit operațională "la nivelul standardelor impuse de exigențele internaționale".
"Spitalul Clinic de Urgență București anunță faptul că, în conformitate cu Programul Național de Îngrijire a Pacienților Arși Grav, unitatea pilot specializată în tratamentul acestor pacienți din cadrul spitalului nostru devine operațională la nivelul standardelor impuse de exigențele internaționale, beneficiind și de cunoștințele și abilitățile dobândite de personalul medical instruit în centre de elită din Franța (Paris, Bordeaux, Lille). Unitatea de Îngrijire a Pacienților Arși Grav beneficiază și de facilități de tratament prin terapie hiperbară atunci când pacienții au această indicație de excepție", se arăta în comunicatul de presă.