Uzina, numită Mammoth (Mamut), și-a început activitatea miercuri în Islanda.
Mammoth este cea de-a doua instalație de captare directă a aerului în vederea eliminării poluanților pe care compania elvețiană Climeworks o inaugurează în Islanda.
"Mamutul" elvețian este de 10 ori mai mare decât predecesorul său, numit Orca, în funcțiune din 2021.
Captarea directă a aerului, sau DAC (de la direct air capture, n.r.), este o tehnologie concepută pentru a extrage, cu ajutorul unor substanțe chimice, carbonul din aerul aspirat.
Carbonul poate fi apoi injectat la mare adâncime sub pământ, reutilizat sau transformat în materie solidă.
Climeworks și-a planificat să transporte carbonul în subteran și colaborează în acest sens cu compania islandeză Carbfix.
Întreaga operațiune va fi susținută de energia geotermală, accesibilă pe scară largă în Islanda.
Criticii tehnologiilor de extragere a carbonului atmosferic spun că acestea sunt scumpe și nefiabile
Soluțiile climatice de ultimă generație, precum DAC, beneficiază de un interes crescut din partea guvernelor și a industriei private, în condițiile în care omenirea continuă exploatarea pe scară largă a combustibililor fosili.
În acest context, concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă, care încălzesc planeta, au atins un nivel record în 2023, notează CNN.
Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească, numeroși oameni de știință spun că omenirea trebuie să găsească modalități de a elimina carbonul din atmosferă, pe lângă reducerea utilizării combustibililor fosili.
Totuși, aceste noi tehnologii, precum DAC, sunt controversate și criticate pentru că sunt costisitoare și pentru că implică, la rândul lor, un mare consum de energie iar eficiența lor nu a fost încă dovedită la scară largă.
De asemenea, unii activiști de mediu se tem că tehnologiile de eliminare a carbonului din atmosferă ar putea distrage atenția de la implementarea politicilor de reducere a utilizării combustibililor fosili.
Cum funcționează "Mamutul" care curăță aerul de poluare
Compania Climeworks a început să construiască Mammoth în iunie 2022 și spune că este cea mai mare centrală de acest tip din lume.
Mammoth are un design modular, cu spațiu pentru 72 de containere colectoare care captează carbonul din aer și care pot fi așezate în stivă și mutate cu ușurință.
În prezent, există 12 astfel de containere, urmând să fie adăugate și altele în următoarele luni.
Mammoth va putea extrage 36.000 de tone de carbon din atmosferă pe an la capacitate maximă, potrivit Climeworks.
În GALERIA FOTO următoare, imagini cu instalația de extragere a carbonului din atmosferă, inaugurată miercuri în Islanda:
[GAL layout="4"]Acest lucru este echivalent cu scoaterea de pe șosele a aproximativ 7.800 de mașini pe benzină timp de un an.
Climeworks nu a oferit un cost exact pentru fiecare tonă de carbon eliminată din aer, dar a estimat că acest cost este mai aproape de 1.000 de dolari pe tonă decât de 100 de dolari pe tonă. Pragul de 100 de dolari pe tonă este considerat reperul de la care această tehnologie devine accesibilă și viabilă.
Noua fabrică este "un pas important în lupta împotriva schimbărilor climatice", dar reprezintă doar o mică parte necesar, crede Stuart Haszeldine, profesor la Universitatea din Edinburgh, citat de CNN.
În prezent, toate echipamentele din lume care elimină carbon atmosferic sunt capabile să îndepărteze doar aproximativ 10.000 de tone pe an, foarte departe de cele 70 de milioane de tone pe an estimate ca necesare până în 2030, pentru a îndeplini obiectivele climatice globale, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.