Lovitură pentru statul român din partea autointitulatului Prinţ Paul. Judecătorii maltezi au respins în mod definitiv cererea de extrădare venită din partea Ministerului Justiţiei de la noi. Magistraţii spun că i s-ar încălca drepturile.
Deși inițial s-a stabilit ca Paul al României să fie extrădat, Curtea de Apel din Malta a respins luni această primă decizie și a admis apelul formulat de avocații autointitulatului prinț, ceea ce înseamnă că Paul al României nu este extrădat, în ciuda argumentelor trimise din partea Ministerului Justiției de la noi către Malta, astfel încât acesta să vină să își ispășească pedeapsa de trei ani și patru luni de închisoare primită în dosarul „Ferma Regală Băneasa”. Magistraţii maltezi susţin că i s-ar încălca drepturile lui Paul al României. De asemenea, au luat în calcul și faptul că acesta a stat în arest provizoriu, în vederea extrădării, o bună bucată de vreme în Malta și astfel s-a decis ca acesta să nu fie extrădat.
Imediat, Paul al României a sărbătorit această veste împreună cu Lia, soția lui, cu fiul lor și mai mulți avocați care l-au reprezentat în instanțele din Malta.
Astfel, de acum încolo, Paul al României este un om liber să se întoarcă în Franța, acolo unde, de asemenea, a primit vești bune din partea judecătorilor, care au refuzat statul român când vine vorba despre cererea de extrădare. Deocamdată, Paul al României se află în continuare pe teritoriul Maltei.
În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Paul al României la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale de la Băneasa.
El a fugit din România înainte de pronunţarea sentinţei, stabilindu-se în Franţa. În iunie 2022, el a fost prins la Paris, dar o Curte de Apel a refuzat să îl extrădeze, pe motiv că există un „risc real” ca drepturile lui fundamentale să-i fie încălcate în ţara noastră.
La sfârşitul lunii aprilie 2024, Paul al României s-a deplasat în Malta, unde a fost reţinut de autorităţile din insulă, în urma informaţiilor transmise de poliţiştii români.
În luna iulie 2024, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit că justiţia din Franţa nu a procedat „corect” în dosarul privind mandatul european de arestare pe numele lui Paul-Philippe al României, iar autorităţile române sperau că instanţele din Malta vor ţine seama de această decizie.