Avionul, care a decolat din Maroc cu destinația Turcia, a fost redirecționat vineri spre Mallorca și a aterizat pe aeroportul de la Palma, orașul-capitală al insulei.
Potrivit sursei citate, unul dintre pasagerii arestați a simulat o criză diabetică pentru facilita evadarea altor 20 de persoane.
După ce aeronava a aterizat, grupul a fugit pe pista aeroportului.
Autoritățile au reușit să aresteze 12 persoane.
Un material video distribuit de Jorge Campos, lider local al formațiunii de extremă-dreapta VOX, arată mai multe persoane surprinse în timp ce încercau să se facă nevăzute pe pistă, după aterizare.
Extrema dreaptă spaniolă speculează incidentul
"Iată imaginile care arată că aterizarea avionului în Palma de Mallorca a fost organizată. Reprezentantul guvernului spune că nu. Ar trebui să demisioneze. Și toate astea au dus la o alertă antiteroristă. Suntem neputincioși. E o rușine", este mesajul care însoțește imaginile.
Aina Calvo, reprezentanta guvernului spaniol în Insulele Baleare, a confirmat incidentul.
"Este ceva obișnuit să primim cereri pentru aterizări de urgență, atunci când un pasager este bolnav iar căpitanul decide că trebuie să aterizeze. Ceea ce este neobișnuit și fără precedent e să vedem 20 de oameni fugind pe pista aeroportului", a spus ea.
"Aeroportul din Palma funcționează normal, dar sentimentul general este că acest tip de incident nu trebuie să se mai repete și este necesar ca autoritățile să-și revizuiască protocoalele pentru a garanta siguranța tuturor", a spus, la rândul său, Francina Armengol, președinte al Insulelor Baleare.
Daniel Zamit, un purtător de cuvânt al sindicatului spaniol al controlorilor de trafic aerian, a numit incidentul "o gravă lacună de securitate" și a cerut schimbarea protocoalelor în vigoare.
Maroc, sursă perpetuă de migranți ilegali în Spania
Afluxul de migranți din Maroc e o continuă sursă de probleme pentru autoritățile spaniole însă deturnarea unui avion de la ruta normală pentru o falsă urgență medicală reprezintă o inovație în materie de migrație ilegală.
În luna mai, anul curent, mii de migranți au luat cu asalt regiunea autonomă spaniolă Ceuta, vecină cu Marocul.
La momentul respectiv, autoritățile spaniole au înregistrat un record absolut, după ce 6.000 de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera într-o singură zi.
Migranții, dintre care un sfert erau minori, fie au înotat în jurul gardurilor de la frontieră care ajung până la mare, fie au mers pe jos în timpul refluxului.
Soldați spanioli au fost desfășurați pe plajă pentru a ajuta poliția de frontieră în Tarajal, punctul principal de intrare în exclavă, situat în partea sudică a acesteia.
Guvernul spaniol, prin vocea ministrului Apărării, Margarita Robles, a acuzat Marocul de "agresiune" și "șantaj".
Criza diplomatică dintre Madrid și Rabat a fost accentuată de faptul că autoritățile spaniole au permis intrarea în țară, pentru tratament medical, a liderului Frontul Polisario, mișcare ce militează în favoarea independenței Saharei orientale.